29 Haziran 2019 Cumartesi

Libya’da Türk uçağı düşürüldü: Hafter güçlerinden Türkiye’ye tehdit

Libya’da Türkiye’ye ait insansız hava aracı, ülkenin doğusunu elinde bulunduran General Halife Hafter güçleri tarafından düşürüldü. Hafter sözcüsü Türkiye’den Libya’ya gitmek isteyen uçakları ve gemileri vuracaklarını açıkladı.

BOLD – Libya’nın doğusunu kontrol eden Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu, Trablus’ta Birleşmiş Milletler destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne ait bir insansız hava aracını düşürdüğünü açıkladı. İnsansız Hava Aracı’nın Türk yapımı olduğu belirtildi.

LİBYA ULUSAL ORDUSU: TÜRK UÇAKLARI VE GEMİLERİNİ HEDEF ALACAĞIZ  

Halife Hafter’in sözcüsü Ahmed Mismari, bundan böyle Türkiye’den başkent Trablus’a herhangi bir ticari uçuşa izin vermeyeceklerini söyledi. Türkiye’den Trablus’a inmek isteyen herhangi bir uçağın düşman olarak görüleceğini ve düşürüleceğini belirtti.

Mismari, aynı durumun Libya’daki limanlara yanaşmak isteyen Türk gemiler için de geçerli olduğunu ve bu gemilerin de hedef alınacağını vurguladı. Mismari, Libya Ulusal Ordusu’nun ülkedeki Türkiye askeri varlığını da hedef alacağını kaydetti.

TRABLUS’DA ÇATIŞMALAR 3 AYDIR SÜRÜYOR 

Ülkenin doğusunu kontrol eden Libya Ulusal Ordusu, uluslararası toplum ve Türkiye tarafından tanınan Ulusal Kongre kontrolündeki başkent Trablus’u ele geçirmek için 3 aydır saldırılarını sürdürüyor. Başkent Trablus’un güneydoğusundaki Tarhuna bölgesini ele geçirdi.

Halife Hafter’in desteklediği Libya Ulusal Ordusu, Trablus’un kontrolünü tamamen ele geçiremedi ancak hava sahasında kontrolün büyük kısmını sağlamayı başardı. Birçok kez de Trablus Mitiga Havalimanına saldırıda bulundu. Çatışmalara rağmen Trablus Mitiga Havalimanı’na ticari uçuşlar devam ediyor.

HAFTER GÜÇLERİ’NDE AMERİKAN YAPIMI ANTİ-TANK FÜZELERİ ELE GEÇİRİLDİ

Bu arada ABD, Türkiye ve uluslararası toplumun desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti güçleri, Halife Hafter destekli Libya Ulusal Ordusu’nda FGM-148 Javelin anti-tank füzeleri ele geçirdi.

ABD’nin bu füzeleri Birleşik Arap Emirlikleri’ne 2008 yılında sattığı tespit edildi.

 

ABD tarafından Birleşik Arap Emirlikleri’ne satılan füzelerin anlaşma gereği üçüncü taraflara satışı ve devrinin yasak olduğu ifade edildi.

FGM-148 Javelin anti-tank füzeleri; zırhlı araçlara karşı kullanılan, son derece gelişmiş bir sistem ve alanındaki en iyi füzelerden biri olarak gösteriliyor.

LİBYA İÇ SAVAŞI 

2011 yılında Muammer Kaddafi’nin devrilmesinden sonra ülkede 2014 yılında iç savaş başladı. Başkent Trablus’taki Ulusal Kongre ve Ulusal Mutabakat Hükümeti, uluslararası toplum ve Türkiye tarafından tanınıyor. Ülkenin batısındaki Libya Ulusal Ordusu ve Halife Hafter güçlerine ise Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır destek veriyor.

Libya Ulusal Ordusu Trablus’ta ‘Türk uçağına’ saldırdı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder