25 Haziran 2019 Salı

Yeraltından notlar

İnsanın yeryüzü macerası ile doğa bilimlerini buluşturan kitapların yazarı Robert Macfarlane, yeni kitabında yerin alt katmanlarını ele alıyor. Underland adını taşıyan kitap geçtiğimiz günlerde Norton tarafından okura sunuldu.

İngiliz doğa yazarının kitabı romantik bir anlatıyla bilimi bir araya getiriyor. “Ayağımızın altında ne var?” sorusundan yola çıkan Macfarlane, zeminin altındaki sırların bize dünya hakkında çok şey öğrettiği görüşünde. Örneğin, Londra ormanlarını inceleyen yazar yakın zamanda keşfedilen bir doğa sırrını kitabında paylaşıyor: Güçlü kökleri olan ağaçlar, hasta ya da stres altında olan komşu ağaçlarla besinlerini paylaşıyorlar. Yerin altında var olan bu ağı “www (wood wide web)” diye adlandıran yazara göre yeraltındaki hayat formlarını tanımak bize yerin üstü hakkında sandığımızdan çok daha fazla bilgi veriyor.

Sosyal medyada da sık sık görünen ve hatırı sayılır bir okur/takipçi kitlesi bulunan Macfarlane’ı öteki doğa yazarlarından farklı kılansa doğanın sırlarını anlatırken lirik ve anlaşılır bir dil kullanması. Kitap çevre kirliliği ve iklim değişikliği gibi sorunların sadece yerin üstünü değil altını etkilediği gerçeğini de hatırlatıyor. “Şair Philip Larkin yeryüzünde insandan geriye sevgi kalacağını yazmıştı. Bu doğru değil, bizden geriye plastik yığınları kalacak,” diyor Macfarlane.

Daha önce yayımlanmış dört kitabı bulunan Robert Macfarlane’ın kitapları henüz dilimize çevrilmedi. Türkiye’de okurlar bu romantik doğa yazarıyla tanışmak için bir süre daha bekleyecek.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder