Merkez Bankası (MB) her yıl nisan ayında yapılan genel kurulunu bu yıl 18 Ocak’ta yapacak. Uzmanlara göre bu Hazine’ye daha erken kaynak sağlamak üzere atılmış bir adım.
Reuters’in haberine göre bankanın esas mukavelesinde yer alan “Genel Kurul toplantıları her yılın nisan ayı içinde ve Banka Meclisi’nin tespit edeceği günde toplanır” ifadesi “Genel Kurul toplantıları her yıl hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde ve Banka Meclisi’nin tespit edeceği günde toplanır” olarak değiştirildi.
MB genel kurul tarih değişikliğinin nedenine ilişkin ise yorum veya açıklama yapmadı. MB her yıl nisan ayında yaptığı genel kurul sonrası kârının büyük bölümünü ana hissedar olan Hazine’ye aktarıyor.
‘KISA VADECİLİĞİN ÖNEMLİ BİR ÖRNEĞİ’
MB eski başkanı Durmuş Yılmaz ve banka eski çalışanı Uğur Gürses süreci seçim öncesi Hazine’ye erken kaynak aktarım ihtiyacı olarak yorumladı.
Durmuş Yılmaz şunları söyledi:
“Normal Genel Kurul yerine Olağanüstü Genel Kurul toplanmasının sebebi ne olabilir? Herhalde hükümetçe ihtiyaç duyulan nakit/kaynak sıkışıklığı. Dokuz aylık tutarı Hazine’ye normal zamanından üç ay önce avans olarak devredecek. Bu da işlerin ne kadar sıkışık olduğunu göstermekte… Ekonomi politikaları kısa vadeciliğin önemli bir örneğini vermekte, seçim ekonomisi tüm hızıyla devam etmekte.”
MB’nin vergi sonrası kârı 2017 yılında bir önceki yıl aynı döneme göre yüzde 92.5 artışla 18.38 milyar TL olmuştu. MB, Hazine’ye 2016 yılından sağladığı yaklaşık 9.55 milyar TL kâr üzerinden yaklaşık 6.41 milyar TL aktarmıştı. Banka Hazine’ye 2017 kârından ise yaklaşık 12 milyar TL aktardı. 2018 yılına ilişkin MB bilançosu ise henüz açıklanmadı.
‘AĞIR HASARLI BİR DURUM’
Uğur Gürses ise şu yorumu yaptı:
“Asıl amaç şu: 2018’de kriz koşullarında elde edilen Merkez Bankası’nın kârını apar topar Hazine’ye aktarmak. Üzücü olan tarafı şu: Kriz koşullarında şirketler batarken ve zarar ederken Merkez Bankası kâr elde eder. Krize çare bulmak yerine, koşa koşa bu kârı seçim kaynağı olarak Hazine’ye aktarmak için gündem oluşturulması hiç de hoş durmuyor.”
Gürses, olağanüstü genel kurul toplantısının ‘siyasetçilerin talebiyle’ erkene alındığını da belirttti: “Merkez Bankası yönetimi, yerel seçim öncesinde Ankara’daki siyasetçilerin ihtiyacı olan parayı aktarmak için olağanüstü genel kurul kararı almış. Bu gerçekten de bir merkez bankası için ağır hasarlı bir durum. Ülkenin ulusal parasına imza atanların, ulusal parayı basan kurumu siyasete para basan matbaa konumuna sokmaları çok üzücü.”
‘İLK KEZ ERKENE ÇEKİLİYOR’
İsmini vermek istemeyen bir bankanın Hazine yetkilisi ise şunları söyledi: “TCMB’nin Hazine’ye 20 milyar TL’ye yakın bir tutar aktarmasını bekliyoruz. Her yıl nisan-mayıs aylarında aktarılan tutar ilk kez erkene çekiliyor. Zaten aktarılacak bir tutarın, içinde yerel seçimin de bulunduğu dönemde erkene çekilmesi piyasada soru işareti oluşturuyor. Hazine’nin TCMB kâr transferi ocak sonu şubat başında tamamlanacaktır. Şubat ve mart ayında Hazine’nin itfa borçlanma programı oldukça kuvvetli. Bu nakit kaynak kasım-aralık aylarında benzeri yapıldığı üzere Hazine borçlanmasını piyasa altı faizlerden gerçekleştirmeye çalışmak için kullanılabilir mi? mümkün. Ancak bunun da ‘güven zedelemesi’ başta olmak üzere uzun vadeli sonuçları olabilir.”
ALTI İHALEDEN ÜÇÜNÜ İPTAL ETMİŞTİ
Hazine’nin iç piyasadan bugüne kadar düzenli şekilde önceden ilan ederek yaptığı borçlanma programına TCMB’den erken aktarılacak kaynak sonrası uyumlu bir süreç izleyip izlemeyeceği daha yakından takip edilecek.
Hazine, kasım ayında, yurt dışı piyasalardan yapılan öngörülenin üzerinde borçlanma ve alınan tasarruf tedbirleri sayesinde finansman ihtiyacının azaldığını belirterek ilan edilen altı ihaleden üçünü iptal etmişti.
Hazine, ocak ayında 6.4 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 5 milyar TL’si piyasadan toplam 6.1 milyar TL’lik iç borçlanma planlıyor.
Hazine’nin yüklü itfa programı ise şubat ve mart aylarında gerçekleşecek. Şubat ayında 22.7 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık 17.4 milyar TL’si piyasadan toplam 21.8 milyar TL’lik iç borçlanma hedefliyor. Mart ayında toplam 15.3 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık ise 12.5 milyar TL’si piyasadan toplam 14.4 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması öngörülüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder