7 Aralık 2021 Salı

Erdoğan’ın dövizi düşürme planı: Dolara ek vergi, iş insanlarının yurtdışındaki hesapları, Katar’la swap

Merkez Bankası müdahalesiyle doları durduramayan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan operasyonun ikinci aşamasına geçti. Katar ile swap anlaşması yapılarak para takası devreye sokulacak. Erdoğan’a yakın işadamlarının yurtdışı hesaplarındaki dolarlar Türkiye’ye getirilecek ve dövizin ateşi söndürülmeye çalışılacak. Ardından vatandaşın döviz alış satışlarındaki binde 2’lik vergi arttırılacak.

BOLD ANALİZ – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası 1 milyar doların üzerinde döviz satmasına rağmen kurdaki yükseliş devam ediyor. Türk Lirası değer kaybediyor, dolara bağlı zamlara her geçen gün yenileri ekleniyor. AKP Hükumeti, 13,50 ile 13,85 lira arasında gidip gelen dolar kurunu 13 liranın altına indirmek için yeni hamleler yapacak.

KATAR İLE SWAP ANLAŞMASI

Her krizde olduğu gibi bu krizde de soluğu Katar’da alan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Katar ile çok sayıda anlaşmaya imza atacaklarını açıkladı. En önemli anlaşma ise iki ülke Merkez Bankaları arasında yapılacak Swap anlaşmasıyla (Para takası) doların ateşinin söndürülmesi hedefleniyor. Katar ile yapılacak 10 milyar dolarlık anlaşmayla Merkez Bankası’nın elinin rahatlayacağı tahmin ediliyor. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun dövize daha rahat müdahale edeceği aktarılıyor.

YURTDIŞINDAKİ DOLARLAR GETİRİLECEK

Ekonomist Devrim Zelyut’un Erdoğan’ın dolarda ‘6-7 Aralık Planı’ olarak anlattığı ikinci adım ise yurtdışındaki dolarların Türkiye’ye sokulması olacak. Zelyut söz konusu planın detaylarını şöyle anlattı: “Erdoğan’ın ziyareti ile hem Katar Emiri’nden hem de Türkiye’de milyarlarca dolar vurup dışarıya istifleyen o malum kesimden de (Hollanda basınında yazdığı üzere!) bir giriş başlatılacağını değerlendiriyorum. Ayın 10’u itibari ile kura basacaklar. Ancak bu baskı en fazla ay sonuna kadar dayanır sonrasında kurun yine kafayı kaldıracağını izleyeceğiz.”

DÖVİZE VERGİ

Doları düşürmek için yapılacak üçüncü operasyon ise Türkiye’deki bankalarda bulunan 235 milyar dolara yönelik olacak. Özel şirketlerin ve hane halkının yatırım için bankalarda tuttuğu döviz hesaplarına ciddi vergi oranları getirilecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu hem kamu hem özel bankalara bir dizi kural getiriyor. Alınan bilgiye göre dolar hesabı açma zorlaştırılacak. Ayrıca dolar hesaplarından hesap işletim ücretleri kesilecek. Dolar alım ve satımı arasındaki makas açılarak vatandaşların dolar alış satışı yapmasının yavaşlatılması hedefleniyor.

Geçen ay Birleşik Arap Emirlikleri ile 10 milyar dolarlık anlaşma imzalayan Erdoğan, 6-7 Aralık  tarihlerinde de Katar ile imzalar attı. Bütün bu tedbirlerin dolar ve Euro’daki artışı durdurup durdurmayacağı merak edilirken, Merkez Bankası’nın da 16 Aralık toplantısında faiz indirimi yapmadan pas geçeceği kaydediliyor.

Al Jazeera, Sedat Peker’in gözaltına alındığına ilişkin haberini geri çekti

Erdoğan’ın dövizi düşürme planı: Dolara ek vergi, iş insanlarının yurtdışındaki hesapları, Katar’la swap yazısı ilk önce BoldMedya üzerinde ortaya çıktı.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder