3 Ocak 2019 Perşembe

Tarsus Kadın Kapalı Cezaevinde Akıllara Durgunluk Veren Hak İhlalleri

Hukuksuz tutuklamalar sonucu dünyanın en büyük kapalı cezaevi haline gelen ülkemizde, hemen hemen her gün hak ihlalleri yaşandığı haberleri gelmeye devam ediyor. Cezaevlerindeki yetersizliklere bir de yönetimin keyfi ve umursamaz tavırları eklenince, tutuklular için cezaevleri adeta bir ezaevlerine dönüşüyor.

Tarsus Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda, hizmete girdiği ilk günden bugüne kadar su sorunu bir türlü çözülemedi. Kurumdaki altyapı eksikliği ve arızalar sebebiyle koğuşlara soğuk su günde 10 saat, sıcak su ise en fazla 1-2 saat veriliyor. Koğuşlarda en az 20 kişi kaldığı  düşünüldüğünde bu oranın ne kadar yetersiz olduğu bir kez daha ortaya çıkmaktadır.

Müteahhit firmanın kusurları sebebiyle eksik ve arızalı olarak teslim alınan cezaevi kampüsünde bu yıl da yağışların artması sebebiyle sürekli olarak lağım taşması hadisesi yaşanıyor. Bu sebeple koğuşlarda bulunan tuvaletler kullanılamıyor ve tutuklular, ihtiyaçlarını giderebilmeleri için günde 1 veya 2 kez üst katta yer alan tuvaletlere toplu olarak götürülüyorlar. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 63. maddesinde tutukluların hijyenik şartlarda barındırılması gerektiği zorunlu olmasına rağmen Tarsus’ta tutuklulara günde 1-2 kez tuvalet kullanma hakkı tanınıyor.

Tutukluların sağlık hizmetlerinden faydalanmaları kasıtlı olarak aksatılıyor ve hasta tutuklular kurum hekimi tarafından hastaneye sevk edilmelerine rağmen ancak günler sonra hastaneye götürülüyorlar. Hatırlanacağı gibi 2018 yılı Nisan ayında Tarsus Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda görevlilerin ihmali sebebiyle hayatını kaybeden Halime Gülsu ile ilgili yürütülen soruşturma henüz tamamlanmamış ve sorumlular cezalandırılmamışken aynı cezaevinde benzer şekilde ihmallerin yaşanması akıllara durgunluk veriyor. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 71.maddesinde tutukluların beden ve ruh sağlığının korunması, hastalıklarının tanısı için muayene ve tedavi olanaklarından yararlanma, tıbbi araçlardan yararlanma hakkına sahip oldukları belirtilmesine rağmen Tarsus’ta bu hak sistematik olarak ihlal ediliyor.

Tutuklulara yetersiz ve hijyenik olmayan yemekler veriliyor. Verilen yemeklerin içerisinden sürekli haşerat ve yabancı cisimler çıkarken anneleri ile birlikte tutsak olan bebek ve çocuklar göz ardı ediliyorlar. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 65. maddesi 2. fıkrasında “Anneleri yanında kalan çocuklara yaş ve durumlarına ve ihtiyaçlarına göre yiyecek ve içecek verilir” denilmektedir. Ayrıca Hükümlü ve Tutuklular ile Ceza İnfaz Kurumları Personelinin İaşe Yönetmeliğinin 4. maddesinde “Kurumda annesi ile birlikte kalan çocuklara, süt emziren anneler ve hamilelere durumlarına uygun ve Bakanlıkça belirlenen tutarda gıda verilir hükmü ile kanunen güvence altına alınan beslenme hakkı açıkça ihlal ediliyor. Annelerinin yanında koğuşta bulunan çocuklara yemek verilmiyor. Özellikle tutuklu sayısınca gelen verilen gıdalarda çoğunlukla anneler ve bazen de diğer tutuklular çocuklar için haklarından feragat etmek zorunda kalıyorlar. Dışarıdan ücreti karşılığı çocuklarına yemek almalarına da müsade edilmeyen anneler çocuklarının yetersizbeslenmeleri karşısında çaresiz kalıyorlar.

Cezaevinde bulunanların her ay bir kez yakınları ile açık görüş yapma hakkı var. Bununla birlikte Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmeliğin, Bayramlarda ve Özel Günlerde Açık Görüş başlıklı 15. maddesine göre dini ve milli bayramlar ve özel günlerde tutukluların anne, baba, eş ve çocukları ile açık görüş yapma hakları bulunuyor. Ancak Tarsus Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda tutukluların bu hakkı idare tarafından personel eksikliği bahanesiyle gasp ediliyor.
Türkiye’nin hemen hemen tüm cezaevlerinde tutuklular bu haklarını kullanabilirlerken Tarsus Kadın Cezaevinde 2018 yılında ne 30 Ağustos Zafer Bayramı ne de yılbaşı dolayısıyla tutukluların açık görüş yapmalarına müsaade edilmedi.

Yurt genelinde tüm tutuklu hükümlülere tanınan sportif faaliyet ve kültürel etkinlik hakkı Tarsus Kadın Cezaevi’nde tutuklulara tanınmıyor. Cezaevi yönetimi tarafından bir takım idari sorunlar bahane edilerek hafta da 1 saat spor salonunda spor yapabilme hakkı ellerinden alınan tutuklular, OHAL kapsamında kısıtlanan haklarına OHAL’in kaldırılmış olmasına rağmen hala kavuşamadılar.

Tarsus Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu yönetimi tutukluların emanet paraları ile ilgili yeni bir uygulama başlattı. Hükümlü ve Tutukluların Emanete Alınan Kişisel Paralarının Kullanımına Dair Yönetmeliğin ilgili hükümlerine göre son döneme kadar yakını tarafından hesabına para yatırılan her tutuklu için tanzim edilen TAHSİLAT MAKBUZUNDA, tutukluya ait toplam parayı gösteren GÜNCEL BAKİYE sütunu bulunmaktaydı. Bu sayede tutuklu ve yakınına verilen bu makbuzda tutuklunun ne kadar parasının kaldığı bilgisine ulaşılabiliyordu. Ancak Tarsus Kadın Cezaevi’ndeki yeni uygulama ile tutuklu yakınına verilen tahsilat makbuzlarında, Güncel Bakiye bilgisi boş bırakılmaya başlandı.

Tutuklu yakınlarını şaşkınlık içerisinde bırakan bu uygulama ile ilgili olarak yetkililer mantıklı bir açıklama yapamıyorlar. Bununla birlikte yukarıda adı geçen mevzuatta yer alan “Para üzerinde tasarruf” ve “Faiz gelirleri” başlıklı maddelerde tutukluya ait emanet para güvence altına alınmış olmasına rağmen yeni yapılan düzenleme ile tutuklunun müsaadesi olmadan parasının cezaevi yönetimi tarafından faize yatırılıyor olma ihtimali akıllarda soru işareti bırakıyor.

Tüm bu sorunların, tutuklular ve yakınları tarafından Tarsus Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Mazlum Özalp’e defalarca yazılı ve sözlü olarak iletilmiş olmasına rağmen, kendisi sorunları çözme noktasında yetersiz kalmaktadır. Kendisine anlatılan sorunları anlayışla dinleyip çözüm önerilerini kabul etmesine rağmen emrinde görevli personele gerekli düzenlemeleri yaptıramıyor olması Mazlum Özalp’ın cezaevi yönetimindeki personeline söz geçiremediği iddialarını akıllara getirmektedir. Özellikle Mazlum Özalp yönetimindeki Tarsus Kadın Cezaevinde,

28 Nisan 2018 tarihinde tutuklu Halime Gülsu’nun hayatını yitirmesi olayına karışan ve ihmali olan personel ile ilgili soruşturma devam ederken benzer ihlallerin aynı cezaevinde halen yaşanıyor olması, endişelerin ve iddiaların asılsız olmadığını ispatlıyor.



Kaynak: Mağduriyetler http://magduriyetler.com/2019/01/04/tarsus-kadin-kapali-cezaevinde-akillara-durgunluk-veren-hak-ihlalleri/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder