23 Şubat 2019 Cumartesi

2,3 milyar lira zarar eden Ziraat Bankası’nın Genel Müdürü, şaibeli kredilerini savundu, “ticaret yapıyoruz” dedi

2018 yılını 2,3 milyar lira rekor zararla kapatan Ziraat Bankası’nın Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankanın verdiği ve kamuoyunda tartışmalara sebep olan kredileri savundu. Aydın, “Ben kimseden kısmadım ki. Paramız vardı, verdik. Teminatlarımızı da aldık.” dedi.

BOLD – En büyük kamu bankası konumundaki Ziraat Bankası, 2018 yılını 2,3 milyar liralık rekor zararla kapattı. Bankanın verdiği krediler ve hazırladığı kurtarma paketleri kamuoyunda ciddi tartışma konusu oldu.

Ziraat Bankası’nın, Demirören Ailesi’ne, Doğan Medya’yı satın almak için verdiği 700 milyon dolarlık kredi, futbol kulüplerine yönelik 11 milyar liralık kurtarma paketi ve kredi kartı batıkları için verdiği düşük faizli krediler gündem olmuştu. Banka bu sebeple geçen yılı tarihinin en büyük görev zararı ile kapatmıştı.

DEMİRÖREN’E PARAMIZI VERDİK TEMİNATLARIMIZI ALDIK

Aynı zamanda Türkiye Bankalar Birliği Başkanı da olan, Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın Demirören Ailesi’ne Doğan Medya’nın satın alınması için verdikleri 700 milyon dolarlık kredi ile ilgili konuştu. Aydın, “Ben 700 milyon dolarla kredi yapıyorsam bu, ülkenin ve Ziraat Bankasının gücüdür. Ben kimseden kısmadım ki. Paramız vardı, verdik. Teminatlarımızı da aldık. Adam bir tek medya işi yapmıyor. Petrol var, gaz var, bir sürü şey var. ” ifadesini kullandı.

Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) tarafından düzenlenen, toplantıda konuşan Aydın, futbol kulüplerine yönelik 11 milyar liralık kurtarma paketini de savundu.

FUTBOL KULÜPLERİNE NE VERMİŞSEK VERMİŞİZ!

Aydın, şu ifadeleri kullandı:

“Biz zaten spor kulüpleriyle çalışıyoruz. Bir tek ben çalışmıyorum. Spor kulüpleriyle çalışan bir sürü banka var. Ne vermişsek vermişiz, hepsini piyasa koşullarında vermişiz. Spor, bir ekonomidir. Bein Sports’un Türkiye’deki yayına verdiği miktar, 500 milyon dolar. Futbol, bir ekonomidir, endüstridir. Biz, bu ekonominin ayakta kalmasını ve bu değerin sürmesini istiyoruz. Üç büyük kulübün yıllık ortalama geliri 600 milyon lira civarındadır. Şampiyon olacak bir takımı 250-300 milyon liraya kurabilirsiniz. Nakit akışlarında bozukluk var, teminatta sıkıntı yok. Biz, nakit akışlarını düzenlemek istiyoruz. Sadece biz değil, TFF, UEFA, kreditör olarak biz de müşteri de istiyor. Yüzde 8 ile bir kredi yapılandırması, kimseyi de ülkenin kaynaklarını çarçur falan etmedik. Biz ticaret yapıyoruz.”

Aydın, Ziraat Bankasının Türkiye dış ticaretinin yüzde 14’lük bölümünü tek başına karşıladığını belirten Aydın, sözü IMF meselesine getirerek, “ “Türkiye’nin IMF ile hiçbir işi yoktur. Sadece Halkbank’ın ilk üç ayda esnafa dağıttığı kredi miktarı 10 milyar liradır. Yani IMF’ye gidecek halimiz yok, paramız pulumuz var.” dedi.

15 GÜNDE HAVA AÇACAK!

Daha önce yaptığı, “Ekonomide öncü göstergeler baharı müjdeliyor.” açıklamasıyla, ekonomi çevrelerinde alay konusu olan Hüseyin Aydın, bu sefer de, 15 gün içinde havanın açacağını söyledi. Aydın, “Şu anda öncü göstergeler, havanın açılmakta olduğu, verilen tepkilerden de olumlu seyir gösterdiği yönünde. Çok değil, son 15 günde. Bu, sizin kapıya henüz gelmemiş olabilir ama buna emin olun, samimi olarak söylüyorum.” ifadesini kullandı.

ÜRETİM MODELİNİ DEĞİŞTİRMEMİZ LAZIM YOKSA ZORLANACAĞIZ

Aydın, farklı sektörlerde, katma değeri yüksek üretim yapmanın gerektiğini dile getirerek, “Üretim modelimizi değiştirmemiz lazım. Zorlanacağız, bundan sonra daha kıt kaynağın daha ekonomik kullanımı olacak. Belki 2010-2012’deki gibi olmayacak ama önümüzü mutlaka görüyor olacağız. Bundan en ufak bir şüpheniz olmasın.” dedi.

“Hangi göstergelermiş onlar biz de bilelim”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder