23 Şubat 2019 Cumartesi

Şehir hastanelerindeki tehlikenin farkında mısınız?

Bakanlık bütçesinin yüzde 64’nü emen “şehir hastanelerinde” ucuz ve yaygın sağlık hizmeti sunmanın imkânsızlaştığını belirten Prof. Dr. Uğur Emek, “Tehlikenin farkında mısınız?” diye soruyor.

BOLD – AKP hükümeti, yol ve köprü inşaatlarında hayata geçirdiği ve vatandaşa büyük maliyet getiren Kamu Özel İşbirliği (KÖİ)modelini şimdi şehir hastaneleri projelerinde kullanmaya başladı. Şehir hastaneleri, daha inşaatları bitmeden bütçede yeni “kara delik” haline gelmeye başladı.

Başkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Emek, şehir hastaneleri hakkındaki araştırmalarını, kendi bloğundaki yazısında paylaştı. Prof. Emek önce şehir hastanelerine dair güncel bilgileri paylaştı.

8 ŞEHİR HASTANESİ FAALİYETE GEÇTİ

Buna göre, 2018 yılı itibariyle 8 şehir hastanesi faaliyete geçti ve 13 yeni şehir hastanesinin de 2021 yılına kadar faaliyete geçmesi öngörülüyor.

Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü verilerine göre faaliyete geçen 8 şehir hastanesinin yatak kapasitesi 8 bin 364 adet, bu hastaneler için 2019 yılı bütçesine konulan kullanım (3,7 milyar TL) ve hizmet (2,5 milyar TL) bedelleri toplamı 6,2 milyar TL.

YATAK BAŞINA ÖDENECEK TUTAR 735 BİN TL

Bu durumda, ocak 2019 dönemi fiyatlarıyla yıllık yatak başına ödenecek ortalama bedel 735 bin TL. “Şehir hastanelerinde ödenecek bedeller 3 ayda bir enflasyon ve kur gelişmelerine göre güncelleniyor)

2018 yılı sonu itibariyle sözleşmesi imzalanan 21 şehir hastanesinin yatak kapasitesi 30 bin 815.

Bu hastanelerin yıllık yatak başına ortalama bedelinin, 2019 bütçesinde ödenek ayrılan hastanelerdeki yatak başına bedele eşit olduğunu kabul edersek; Ocak/2019 dönemi fiyatlarıyla sözleşmesi imzalanan 21 hastane için ödenecek yıllık toplam bedel 22,7 milyar TL. 2018 yılı sonu itibariyle, Sağlık Bakanlığı Şehir

31 HASTANEYE YILDA 31 MİLYAR LİRA ÖDENEK

Hastanesi Programı kapsamında yer alan 31 şehir hastanesinin yatak kapasitesi ise 42 bin 103.

Aynı hesaba göre Ocak/2019 dönemi fiyatlarıyla Programda yer alan 31 hastane için ödenecek yıllık toplam bedel 31 milyar TL.

BU BİLGİLER DEHŞET ŞEYLER SÖYLÜYOR

Prof. Uğur Emek, “Bu bilgiler bize dehşet şeyler söylüyor.” diyerek, şehir hastanelerinin, sağlıkta nasıl bir tablo ortaya çıkaracağını şöyle sıralıyor:

  • 2019 yılında, şehir hastaneleri için tahsis edilen ödeneklerin toplamı Bakanlık bütçesinin % 13’üdür.
  • Sözleşmesi imzalanan 21 hastanenin tamamı faaliyete geçtiğinde, ödenecek bedel toplamı Bakanlık bütçesinin yüzde 47’si olacaktır.
  • Şu anda fizibilite, onay ve ihale süreçleri devam eden 10 şehir hastanesi de faaliyete geçtiğinde, Programdaki 31 hastane için ödenecek toplam bedel Bakanlık bütçesinin yüzde 64’ü olacaktır.
  • Öte yandan, 31 hastane için ödenecek toplam bedel, Bakanlığın 2019 yılı yatırım bütçesinin tam 8 katıdır.
PERSONEL MAAŞLARI NASIL ÖDENECEK?
  • Bütçesinin üçte ikisi şehir hastanelerine gidecekse, Bakanlık mal ve hizmet alımlarını nasıl yapacak, personel maaşını nasıl ödeyecek, mevcut tesislerin bakım-onarımını nasıl yapacak ve artık yeni hastane yapabilecek mi?
  • Bakanlık, Sağlıkta Dönüşüm Programında belirtilen “yaşlılar ve yoksullar dahil bütün vatandaşların erişimine açık olacak evrensel sağlık hizmetini” nasıl sunacak?
  • Tehlikenin, gerçekten farkında mısınız?

Şehir hastanelerine gitmeye zorlama yöntemleri

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder