23 Şubat 2019 Cumartesi

Berksoy’un portreleri sergileniyor

Semiha Berksoy’un “Portreler”i İstanbul’da Galerist’te sergileniyor. Eserlerinde müziği ve dramayı bir ara getiren Berksoy, portreler serisinde hayatını şekillendiren önemli dönemlerden şahsiyetleri resmetti.

Kültür Servisi‘nin aktardığına göre Berksoy, bu seriyi bir tür anılar albümü olarak tasarlamıştı. “Nesneye gerçeklik veren şey sadece ifadedir.” diyen sanatçı, tablolarında resmettiği kişilerin ifadesini büyük bir başarıyla yakaladı. Semiha Berksoy, 2004 yılında hayatını kaybetmişti. “Portreler” sergisi 23 Mart’ta sona erecek.

Sergi, şu sözlerle tanıtılıyor:

“İyi bir hikâye anlatıcısı olan Berksoy, portresini çizdiği kişinin ifadesini müthiş bir beceriyle yakalar; sadece suretini değil ruhunu da görür. Resimlerdeki insanlar zaman geçtikte yaş alır fakat Berksoy hep genç kalır; düşüncesi ve enerjisiyle cesur ve hep daha ötededir. Bu enerjiyi alışılagelmiş akımların dışındaki çizgileriyle sabitler, izleyiciyi şaşırtan bir hayal dünyasına çekmeyi başarır. Baktıkça canlanan, büyüyen, renklenen, hareket eden ve hikâyeler anlatan portrelerin kimisi müzik dünyasından, kimisi özel hayatından, kimisi ise Berksoy’un hayal dünyasında onu yalnız bırakmayan karakterlere atfen resmedilmiştir.

Portreleri bir nevi anılar albümü olmaları öngörüsüyle hazırlayan Berksoy, onlarla çevrili, onlarla konuşarak, onlardan beslenerek yaşamıştır. Başlı başına bir sanat eseri gibi tasarladığı yatak odasının duvarlarını dolduran resimleri, iç dünyasının imgeleriyle ve Berksoy’u geleceğe götürecek bütün bir hayat hikâyesiyle doludur.”

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder