23 Şubat 2019 Cumartesi

Bir askerin notları

Ernst Jünger, Almanya’nın yirminci yüzyıldaki en tartışmalı yazarlarından biri. Bir yandan İkinci Dünya Savaşı’nda çarpışmaların dehşet verici yanlarını anlatırken bir yandan da dönemin düşünce ortamını betimleyen bir yazar.

“A German Officer in Occupied Paris” (İşgal Altındaki Paris’te Bir Alman Subay) adıyla yayımlanan savaş günlüklerinde Jünger, 1941 ile 1945 arasında Paris’te, Doğu Cephesi’nde yaşananları anlatıyor. Hem tarihsel hem de edebi değer taşıyan bu günlüklerde Jünger, Paris’te bulunduğu sırada ayrıcalıklı bir yaşam sürdüğünü, dönemin Fransa’sının en önemli isimleriyle geçirdiği günleri anlatıyor. Günlükte karşımıza çıkan isimler arasında Celine, Cocteau, Braque ve Picasso bulunuyor.

Yazarın Kafkaslarda görev yaparken tuttuğu notlarda ise Stalingrad’da ve Doğu Cephesi’nde yaşayan katliamları okumak mümkün. Kimi eleştirmenler, Jünger’in günlüklerinde kendini tarihsel gerçeklerden soyutlayarak anlattığı görüşünde.

Paradoksal bir gözlemci olarak tanımlanabilecek Jünger’in günlükleri Weimar Cumhuriyeti’ni anlamak için de önemli. Ernst Jünger, Weimar Cumhuriyeti’nin önemli entelektüellerinden biri olarak gösteriliyor ve totaliterlik eleştirisi yaptığı “Mermer Uçurumlarda” adlı kitabı totalitarizmi anlamak için önemli bir kaynak sayılıyor.

Kitap, Columbia University Press tarafından yayımlandı.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder