23 Şubat 2019 Cumartesi

Durmuş Yılmaz: Türkiye krizin henüz ilk aşamasında

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, ekonomik krizlerin dört safhası olduğunu belirterek, bunları inkâr, hayal kırıklığı, panik ve umut dönemleri olarak niteledi.

Türkiye’nin krizin henüz ilk safhasında olduğunu söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclis’nde (TBMM) ekonomik kriz hakkında değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, inkâr etme safhasında, karar alıcı sorumluların önce bilinçsiz, sonra bilinçli olarak krizin yol açtığı tahribatın boyutunu anlamakta güçlük çektiğini ifade etti.

KRİZ İNKÂR EDİLİYOR

Durmuş Yılmaz, şunları söyledi: “Türkiye krizin henüz birinci safhasındadır. Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu ciddî meseleler, yönetim tarafından inkâr edilirken, üstüne bir yönetim kibri de bindirilmektedir. Bu da ikinci bir unsur. Buna rağmen, Türkiye; krizin ikinci ve üçüncü safhası olan hayal kırıklığı ve öfkenin yanında, panik ve korku birinci safhayla birlikte, inkârla birlikte sürmektedir ve yaşanmaktadır.”

SORUNLARIN GEÇİCİ OLMADIĞI SEÇİMDEN SONRA ORTAYA ÇIKACAK

Yılmaz, Sanayi Üretim Endeksi, onun alt bileşenleri olan yatırım malları üretimi, ara malı ve ham madde üretimi, bütçe gelişmeleri, ekonominin temel direği olan güvenle ilgili göstergelerin krize tereddüte mahal bırakmayacak şekilde ortaya koyduğunu belirtti.

Yılmaz, iktidarın “geçici” dediği tablonun geçici olmadığının seçimden sonra görüleceğini kaydetti.

CHP EKONOMİNİN RÖNTGENİNİ ÇEKİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) bünyesinde oluşturulan Ekonomi Masası, ekonomik krizin vatandaşlara etkilerini belirlemek amacıyla yaptığı il ziyaretlerinin tamamlanmasının ardından sahada elde edilen verileri “Üreten, Çalışan, Hakça Paylaşılan Türkiye” başlıklı bir toplantıyla kamuoyuna açıklayacak.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılacağı toplantı 25 Şubat’ta İstanbul’da gerçekleştirilecek.

KRİZİN NEREYE EVRİLDİĞİNİ GÖZLEMLEDİK

Ekonomi Masası’nın toplantısı hakkında bilgi veren CHP Sözcüsü Faik Öztrak, krizin etkilerini yerinde gözlemlediklerini belirtti.

Öztrak, “Krizin nereye evrildiğini yakından izledik. Gördüğümüz; kriz reel sektörü çok ciddi şekilde vurmaya başladı. Şimdi ikinci bir dalga olabilir. Reel sektöründeki bu sıkıntılar dönüp bir daha finans sektörünü vurabilir. diye konuştu.

SARAY SOSYETESİ OLUŞTU

Ekoniminin “L” şeklinde bir grafik izleyebileceğine işaret eden Öztrak, ciddi bir şekilde sert bir düşüşle daralan ve kolay kolay büyümenin olmadığı bir sürece girebileceğini söyledi.

Öztrak, “Ekonomik krize karşı alınması gereken tedbirleri 13 madde halinde sıralamıştık. Bunlar güncelliğini kaybetmedi. Koşullar daha ağırlaştı. Ekonominin damat tarafından yönetilmesinin yanı sıra, birçok pozisyona akrabalar, ahbaplar atanıyor. Bir saray sosyetesi oluştu. Saray sosyetesindeki insanlar devletin önemli kademelerine atanıyorlar.” dedi.

Enflasyon farkı: Türkiye’de yüzde 20,3, Almanya’da yüzde 1,4

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder