23 Şubat 2019 Cumartesi

Yargıtay’dan ev sahibine iyi, kiracıya kötü haber

Yargıtay, mülk sahibinden yazılı izni alınmadan yapılan masrafların kiracıya ait olduğuna hükmetti. Emsal kararla birlikte, kiracı kafasına göre kiralık eve ya da iş yerine yaptığı masrafları mülk sahibinden tahsil edemeyecek.

BOLD – Ev sahipleri ile kiracılar arasında her zaman tartışma konularından biri olan “tadilat masrafları” konusunda, Yargıtay emsal bir karara imza attı.

Kiraladığı daireye yaptığı masrafları alamayan kiracı, Sulh Hukuk Mahkemesi’nin yolunu tuttu. Mahkeme, taşınmazın tapu kaydında mesken olduğu ve yasaya aykırı olarak taşınmazın davacı tarafından iş yeri olarak kullanıldığına dikkat çekti. Davacının zararını ispat için hiçbir delil sunmadığı gerekçesiyle davayı reddetti. Yargıtay, kararı bozunca dosya yeniden mahkemenin önüne geldi.

YARGITAY’DAN EMSAL KARAR

Mahkeme, ilk kararında direndi. Devreye giren Yargıtay 3’ncü Hukuk Dairesi, emsal nitelikte bir karara imza attı. Yargıtay, kiracının yaptığı faydalı masrafların, “vekaletsiz iş görme” hükmüne göre isteneceğine hükmetti.

Yargıtay’ın kararında kiracının, meskeni temiz ve masrafsız olarak aldığı hatırlatıldı. Kira sözleşmesinde, “Herhangi bir dekorasyon işi kiralayandan yazılı izni alınarak, bedeli kendilerine ait olmak üzere kiracı tarafından yapılacaktır.” maddesinin bulunduğu vurgulandı. “ Tarafların özgür iradesi ile kararlaştırılan bu şart geçerli olup tarafları bağlar.” denildi.

Yargıtay böylelikle işyeri veya meskende, kiracının ev sahibinden yazılı izin almadan yaptığı masrafların ev sahibinden talep edilemeyeceğine hükmetti.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder