18 Nisan 2019 Perşembe

İlmik Belgeseli bu akşam Yunan devlet televizyonunda

Türkiye’de insan hakları ihlalleri ile basın özgürlüğü önündeki engelleri anlatan Thomas Sideris’in ödüllü “İLMİK-THE NOOSE” belgeseli, saat 23:00 ‘da ERT’de.

UFUK YARDIMCI
BOLD/ATİNA

Türkiye’de insan hakları ihlalleri ile basın özgürlüğü önündeki engelleri anlatan ödüllü “İLMİK-THE NOOSE” belgeseli, Yunanistan devlet televizyonu ERT’de bugün akşam televizyon seyircisiyle ‘ilk’ kez buluşacak.

Yunan devlet televizyonu ERT çalışanı gazeteci ve belgeselci Thomas Sideris’in senaryosunu yazarak yönettiği İlmik adlı uzun metrajlı belgesel, bu akşam saat 23:00’da devlet kanalı ERT3’te ekrana gelecek. ERT, Paskalya yortusu öncesi İlmik belgeselinin “ilk kez” televizyonda gösterileceğine ilişkin tanıtım videosu ile izleyicilerin dikkatini çekmeyi amaçlıyor.

ERT TANITIM VİDEOSU HAZIRLADI

Devlet kanalı “ert.gr” sitesinde çıkan haber ve tanıtım videosuna aşağıdaki linkten ulaşılabilir: https://www.ert.gr/ert3/ert3-protaseis/ert3-i-thilia-ntokimanter-trailer/

İZLEMEK İSTEYENLER İÇİN..

Bu akşam İlmik belgeselini ERT3 kanalında izlemek isteyenler ise https://webtv.ert.gr/ert3-live/ linkinden takip edebilecek.

İNTERNETE YÜKLENECEK

İlmik, bu akşam televizyonda ekrana gelmesinin ardından internete de yüklenecek. Link adresi ise:

http://webtv.ert.gr/category/ert3/ntokimanter-ert3/

İzleyemeyenler daha sonra yukarıdaki linkten internet ortamında seyredebilecek.

DÜNYA TURU DEVAM EDİYOR

İlmik, Selanik ve Atina’nın farklı salonlarında gösterildikten sonra yönetmen Sideris’in de eşlik ettiği bir dünya turuna çıkmıştı. 12 ve 14 Mart tarihlerinde Almanya’nın Berlin ve Leipzig şehirlerinde izleyiciyle buluşan İlmik, 16-24 Mart tarihleri arası ise Amerika’nın Broklyn, Washington DC, Cleveland ve Chicago eyaletlerinde beğeniyle karşılanmıştı. 9 Nisan’da ise “Tenkil Müzesi” açılışı öncesi Brüksel Press Club’da ilgiyle takip edilen İlmik, önümüzdeki dönemde Avrupa’nın diğer ülkelerinde de gösterilecek.

İlmik Belgeseli’ni gazeteci Thomas Sideris kendi çabalarıyla tamamladı.

MUHALİF KESİMLERE MİKROFON UZATILIYOR

Türkiye’de etnik, ideolojik, cinsiyet ve dini kimlik temelinde Hizmet Hareketi başta olmak üzere tüm muhalif kesimlere yönelik devam eden insan hakları ihlallerine mercek tutan belgesel, 15 Temmuz’dan önce kapatılmaya başlanan onlarca medya organının susturulması ile gazetecilerin korkutularak sürgüne gitmek zorunda bırakılmalarını gerçekleştirilen röportajlar eşliğinde anlatıyor. Belgeselde Hrant Dink cinayeti başta olmak üzere darbeler tarihi de değiniliyor.

ÖNEMLİ İSİMLERLE SON RÖPORTAJLAR

15 Temmuz’dan yaklaşık 1 ay önce 8 Haziran 2016’da İstanbul ve Ankara’da çekimlerine başlanan belgesele konuşan gazetecilerin tamamına yakını, bugün için ya cezaevinde, ya da haklarında onlarca yıl hapis cezası isteniyor. Sürgünde gazetecilik yapmak zorunda bırakılan çok sayıda gazeteci de var.

Filmin görüntü yönetmenlerinden Osman Geniş, 2 yıldan bu yana Kırklareli cezaevinde tutuluyor.
Hidayet Karaca’nın eşi Şule Karaca, Mehmet Baransu’nun eşi Nesibe Baransu’nun da görüş bildirdiği belgeselde, Nazlı Ilıcak gibi gazeteciler hapse konulmadan önce son röportajlarını İlmik için verdi. HDP eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da onlar arasında.

‘İlmik’ için kişisel tecrübe ve öyküsünü anlatan bazı isimler ise şöyle: HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Antony Bellanger, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Nazlı Ilıcak, Büşra Hanım Erdal, Ekrem Dumanlı, Tarık Toros, Basın Konseyi Genel Sekreteri Zeynel Lüle, Sevgi Akarçeşme, Erkan Akkuş, Cevheri Güven, Arzu Yıldız, Can Erzincan TV’nin sahibi Recep Aktaş, işadamları ve işkence mağdurları…

ARAPÇA’YA DA ÇEVRİLİYOR

Şimdiye kadar İngilizce, Fransızca ve Almanca diline çevrilen belgesel, Arapça dilinde de izleyicinin beğenisine sunulacak.

KİŞİSEL ÇABANIN ÜRÜNÜ

Herhangi bir kurumsal destek almadan Sideris’in kişisel çabaları ve prodüksüyonu Blacklight Productions’yla çektiği uzun metrajlı “İlmik” belgeseli, 15 Temmuz’dan önce çekimlerine başlanan ve 15 Temmuz’un ardından tamamlanan alanında tek yapım olma ayrıcalığını elinde bulunduruyor.

Çoğunluğu Türkiye’den 25’ten fazla gazeteci, akademisyen, kuruluş temsilcisi ve iş insanıyla yapılan söyleşilere yer verilen belgeselde, Türkiye’yi terk eden ‘mülteci’ gazeteciler ile gözaltında işkence gören mağdurlara da mikrofon uzatılıyor.

İlmik, geçen yıl Yunanistan 34. Botsi Vakfı ‘Onur Ödülü’ ile Girit Yerapetra 5. Uluslararası Belgesel Festivali’nde ise ikincilik ödülüne layık görülmüştü.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder