Resmi Gazete’de yer alan Cumhurbaşkanı kararıyla, sıfır gümrük vergisiyle 200 bin ton patates ithal edilebilmesi kararı alındı. Sıfır gümrük vergili patates ithalatının süresi 20 Nisan 2019 olarak duyuruldu. Ancak bu süre 31 Mayıs’a uzatıldı.
ÜLKE TARIMI VE ÜRETİCİLER ÇIKMAZA SÜRÜKLENİYOR
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, patates ithalatında gümrük vergisinin sıfırlanmasını Meclis gündemine taşıdı. Sıfır gümrük vergili ithalatın tanzim satış çadırlarını desteklemek amacıyla yapıldığı iddialarını gündeme getiren Tanrıkulu, yerli patates üreticisinin sorunlarına dikkat çekti. Ve Cumhurbaşkanı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için konuya ilişkin soru önergesi verdi.
Ayhan Barut ise “Çiftçi yüksek üretim maliyetleri altında ezilirken iktidarın gümrük vergilerini sıfırlayarak ülke tarımını ve üreticileri çıkmaza sürüklüyor” dedi.
’25 İLDE PATATES ÜRETİMİNİN YASAKLANMASININ GEREKÇESİ NE?’
Patatesin Tokat ile beraber 25 ildeki toplam 141 bin 650 dekarlık alanda üretiminin yasaklanmasının gerekçesinin de açıklanmasını isteyen Tanrıkulu, patates üreticisinin sorunlarını çözmek ve desteklemek için herhangi bir çalışma olup olmadığını sordu. Tanrıkulu, yerli üreticinin patates tohumlarının hangi ülkeden geldiğini, hangi ülkelerle patates ithalatı ve ihracatı yapıldığının da açıklanmasını istedi.
‘GÜMRÜK VERGİLERİNİ DEĞİL MALİYETİ SIFIRLAYIN’
CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, daha önce buğday, arpa, mısır, pirinç, kuru baklagil, soğan ve domateste gümrük vergisinin sıfırlandığını anımsatarak “Çiftçimiz yüksek üretim maliyetleri altında ezilirken bu iktidar gümrük vergilerini sıfırlayarak ülke tarımını ve üreticileri çıkmaza sürüklüyor. Gümrük vergilerini değil mazottaki vergileri sıfırlayın” dedi.
‘YERLİ ÜRETİCİYE KATKISI NE?’
Hazırladığı soru önergesini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye sunan Ayhan Barut, şu sorulara yanıt aradı:
*Patates üreticilerimizin yaşadığı don zararının ürün verimine etkisi hangi miktardadır? Zararın maddi değeri tespit edilmiş midir? Ne kadardır?
Yaşanan mağduriyetin giderilmesi için üreticilerimize hangi desteklerde bulunacaksınız?
*Patates üreticisinin derdine deva olacak yöntem ithalat mıdır? Bu tasarruf yerli üreticimize nasıl bir katkı sağlayacaktır?
*Patates ithalatı hangi ülkelerden yapılmaktadır? Hangi kamu yada özel kuruluşlar tarafından ithalat yapılmaktadır?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder