Venezuela’nın 5 yıldır üst üste başını çektiği Bloomberg Dünyanın En Sefil Ekonomileri (Bloomberg’s Misery Index) listesinde Türkiye 4. oldu.
Bloomberg ajansının hazırladığı “2019 Dünyanın En Sefil Ekonomileri” listesinin zirvesinde, önceki 4 yıl olduğu gibi yine Venezuela yer alırken, bu ülkeyi sırasıyla Arjantin, Güney Afrika, Türkiye, Yunanistan ve Ukrayna takip etti.
Haberde, bu ülkelerin ekonomik zorluklar çekmeye devam ettiği, fiyat artışını önleme ve işsizliğe karşı mücadele alanlarında başarısızlık sergilediği ifade edildi.
Listenin devamında Uruguay, İspanya, Brezilya ve Suudi Arabistan yer alıyor.
Geçen yılki sıralamada 34. olan Rusya ise bu yıl 17. sırada bulunuyor. Bunun sebebinin ise fiyat artışındaki hızlanma tahmini ve istikrarlı işsizlik oranı olduğu ifade edildi.
Toplam 62 ülkenin yer aldığı listede, en az ‘sefil’ ekonomiye sahip ülkenin Tayland olduğu aktarılırken, listenin sonunda İsviçre ve Singapur yer aldı.
Bloomberg’e göre, düşük enflasyon ve işsizlik oranı, bir ülkede vatandaşların ne kadar iyi yaşadığının göstergesi.
Bu yılki sıralama, önceki senelerde olduğu gibi resmi istatistikler değil ekonomi uzmanlarının görüşü temel alınarak hazırlandı.
ULUSLARARASI KURULUŞLARIN NOTLARI DA FARKLI DEĞİL
Kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’ye yönelik değerlendirmeleri de aslında bu listeyi teyit eder nitelikte.
Küresel çapta yüzde 46 pazar payına sahip olan ve Hazine tarafından da temel alınan Standard and Poor’s’un Türkiye hakkındaki not gelişimi şu şekilde:
Diğer büyük kredi derecelendirme kuruluşları olan Moody’s ve Fitch Ratings’in pazar payları ise sırasıyla yüzde 32 ve yüzde 15 seviyesinde.
Türkiye’nin 1992’den beri 3 büyük derecelendirme şirketinden aldığı notların gelişimi şöyle:
Türkiye’nin 2008’de 13.0 seviyesinde olan puanının 2013‐2014 ve 2015 sonunda 15.7’ye, çıktığı, 2016 sonunda 15’e, 2017 sonunda 14.7’ye ve 2018 sonunda 13.0’e gerilediği görülüyor.
Yatırım yapılabilir seviye olan 15.5’in üzerine sadece 2013, 2014 ve 2015 yıllarında çıktığı görülen Türkiye, 2015’ten bu yana sürekli düşüş yaşıyor.
Venezuela’nın kredi notu 2018 sonu itibarıyla Moody’s ve S&P tarafından sırasıyla “C” ve “B-” olarak tanımlanmış.
Arjantin’e ise Moody’s tarafından “B2”, S&P tarafından “B” ve Fitch tarafından yine “B” notu verilmiş durumda.
Güney Afrika’nın kredi notu da söz konusu üç kuruluş tarafından “Baa3”, “BB” ve “BB+” olarak belirlenmiş.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder