19 Mayıs 2019 Pazar

Cemaat tasfiyesi diye çıkartılan KHK “diğerlerini” de vurmaya başladı

2018’de çıkartılan KHK, Cemaate yönelik tasfiyenin daha kolay yapılabileceği şeklinde sunulmuştu. Ancak o KHK şimdi herkesi vurmaya başladı.

TRT’de 169 çalışanın “istihdam fazlası personel” denilerek tasfiye edilmesinin ardından, buna tepki gösteren Haber-Sen ve bir grup TRT çalışanı, dün TRT İstanbul Radyosu önünde bir araya geldi. Tasfiyeleri alkış ve düdük çalarak protesto eden grup, “TRT’de siyasi kadrolaşmaya hayır’, “TRT hepimizin öyle kalsın istiyoruz”, “İhtiyaç fazlası değil yönetim hatası” şeklinde sloganlar attı.

Tasfiye listesinde adı bulunan Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı Gülseren Erdağ, TRT’nin 2000’den bugüne kaçıncı kez yeniden yapılandırıldığını merak ettiklerini belirterek, şunları söyledi: “Eğer amaç daha iyi bir kamu yayıncılığı için hantal yapıdan kurtulmak ise bu gerekçelerin hiçbiri nitelikli personelin uzaklaştırılması için yeterli değil. Biz, kurumun gerçek anlamda çalışan, üreten, özverili ve nitelikli personeli, kamu yayıncılığına inanan son nesiller, aslında tam da olması gerektiği kadarız.”

27 yıllık çalışan Banu Savaş ise “Tarım Bakanlığı’nda bin spiker ne yapabilir? Bir sanatçı Göç İdaresi’nde hangi görevi üstlenebilir?” diye sordu.

TRT’DE YAPILAN YENİ TASFİYENİN TEMELİ 2018’DE ÇIKARTILAN KHK

TRT’deki uygulama 2018 Temmuz’da çıkarılan bir KHK’ya dayanılarak yapılıyor. Fazla olarak nitelenen spiker, prodüktör, muhabir gibi nitelikli personel Devlet Personel Başkanlığı havuzuna gönderiliyor.

TECRÜBE TASFİYE EDİLİYOR

İFP listesinde yer alan ancak ismini vermek istemeyen bir TRT çalışanı ise bu değişimin TRT ile kalmayacağı, genele yayılarak 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi çalışan herkes için bir tehdit unsuru haline gelebileceğine dikkat çekti.

31 yıldır TRT’de çalışan personel, “Her şey 703 Sayılı KHK ile başladı. Bu nedenle bu durumu bekliyorduk. İyi bir kameramanın yetişmesi 10 yıldan az değildir. İyi bir yönetmen bence 20 yılda yetişir. İyi bir kamu prodüktörü de öyle. Bu tasfiyenin hazin yanı budur. Zira tecrübenin tasfiyesidir. Tecrübe aktarımı hayatidir ve bu aktarım yapılmadığı sürece Amerika sürekli olarak keşfedilmeye çalışılacaktır. Tasarladıkları yayıncılık anlayışı hiçbirimizi ne onları ne bizi istedikleri yere götüremez” dedi.

TGC: TASFİYE YERİNE YAYIN ÇİZGİSİNİ DEMOKRAT YAPSINLAR

168 TRT personelinin başka devlet kurumlarında görevlendirilmesine Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) de tepki gösterdi.

TGC, “TRT yöneticileri kurumun deneyimli yayıncı, spiker, teknisyen, sanatçı kadroları üzerinde baskı amaçlı uygulamalar gerçekleştirmektedirler. TRT’nin kadro şişkinliğinin günahı kurumun deneyimli yayıncılarına çıkarılamaz. Bu günah olsa olsa kurumun içini tek sesli politik amaçlarla dolduran siyasetçilerindir. Yeniden yapılanma adı altında TRT’ye emek vermiş deneyimli, yetenekli personelin bir anda kenara itilmesi sağlıklı bir tutum değildir. Ülke tek seslilikten kurtulmalı, çok sesliliğe yani demokrasiye doğru yol almalıdır. Bunun için diyoruz ki; TRT yöneticileri personel tasarrufu ile uğraşacaklarına kurumu bir an önce kamu hizmeti yayını yapan demokrat bir çizgiye kavuşturmalıdırlar” dedi.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder