Yabancı bankaların TL elde etmek için kullandığı Londra SWAP piyasasında gecelik faizler yüzde 22’den yüzde 230’a, haftalık vadede ise yüzde 24’den yüzde 120’ye çıktı.
TL’deki sert değer kaybının ardından yabancı bankaların TL elde etmek için kullandığı Londra SWAP piyasasında, Türk bankaların yasal sınırların da oldukça altında TL sağlama eğilimi neticesinde gecelik faizler hızla yükseldi.
Reuters’a bilgi veren konu hakkında bilgi sahibi 4 kaynak, Londra swap piyasasında TL için ana fonlayıcı konumundaki Türk bankalarının işlemlerini “önümüzdeki günlerde yasal limit olan yüzde 25’in oldukça altında kalacak” biçimde şekillendirdiklerini söyledi.
İlgili piyasada getiriler geçen hafta gecelik vadede yüzde 22, haftalık vadede yüzde 24 civarında seyrederken, bugün gecelik vadede yüzde 230, haftalık vadede ise yüzde 120 seviyeleri görüldü.
Kaynaklar, TL SWAP faizlerindeki yükselişte; 2018 yaz aylarında kurun tarihi zirvelerini test ettiği dönemde BDDK’nın Türk bankalarının yurt dışında TL SWAP piyasasına sağlayabildiği likiditeyi özkaynağın yüzde 25’i ile sınırlayan kararının ve bankaların dün ve bugün bu sınırın da altında kalacak şekilde işlemlerini düzenleme eğiliminde olmasının belirleyici olduğunu söyledi.
Londra SWAP piyasasında TL likidite elde eden yabancı bankalar, bu likiditeyi zaman zaman spot piyasada TL’nin değer kaybedeceğine yönelik yeni pozisyon almak için kullanıyordu. BDDK’nın kararı ve dün başlayan Türk bankalarının eğilimi piyasadaki likiditeyi azaltarak TL’nin maliyetini yükseltti.
Yabancılar için TL maliyetindeki artış ve TCMB’nin Cuma gününden attığı adımlar TL’deki değer kaybını sınırlayan önemli etkenler oldu. Cuma 5.84’e tırmanan dolar/TL bugün 5.47’ye kadar geriledikten sonra 5.52 civarında denge arayışında.
“‘BU MALİYETE BİLE KATLANIRIM’ DİYEN, TL’YE GÜVENMİYORDUR”
Ekonomist Atilla Yeşilada, söz konusu durumu, “Bugünü kurtarmak için yarını boğazlamak” ifadeleriyle özetledi.
Prof. Özgür Demirtaş ise “TL satıp dolar alınmasın diye TL’yi pahalı kılmanın maliyeti fırladı” açıklamasında bulundu.
Demirtaş, devamla şu değerlendirmeyi yaptı:
“Elinizde TL varsa zaten ona bir faiz ödemeden satabilirsiniz. O yüzden bu faiz elbette açığa TL satıp dolar almanın maliyeti. Yani elinde TL’si olmayanın TL borç alıp onu açığa satıp dolar almasının maliyeti bu. Ama bu maliyete bile katlanırım diyen kişi TL’ye güvenmiyordur.”
medyaboldÜnlü Ekonomist uyardı: Dolar seçimden sonra 10 lirayı görebilir
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder