4 Nisan 2020 Cumartesi

Kanal İstanbul’da yeni rapor skandalı

Kanal İstanbul’un yapımına engel olacağı düşünülen DSİ’nin raporunun ardından İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun raporunun da gizlendiği ortaya çıktı. Rapora göre, Kanal İstanbul birçok tarihi eser için risk oluşturuyor.

BOLD – İstanbul Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Kanal İstanbul Projesi ile ilgili raporunun gizlendiği ortaya çıktı. Proje nedeniyle birçok tarihi eser ve SİT alanının risk altına gireceğine ilişkin tespitlere ÇED raporunda yer verilmedi.

TARİHİ ESERLER VE SİT ALANI YOK

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, Kanal İstanbul projesiyle ilgili tartışmalı ÇED raporunda tarihi eser ve SİT alanlarına ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı koruma kurullarının uyarı yazılarının gizlendiği öğrenildi. İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 11 Aralık 2019 tarihinde hazırladığı ve ÇED raporunda yer almayan yazıda, Avcılar ve Küçükçekmece ilçeleri ile Küçükçekmece Gölü çevresinde yer alan tarihi eser ve SİT alanlarında yapılacak çalışmaların risk arz ettiği ifade edildi. Raporda, buralarda yapılacak çalışmaların tarihi eserlere geri dönüşü olmayan zararlar verebileceği vurgulandı.

CHP’Lİ KARACA: ÇED RAPORU DERHAL İPTAL EDİLMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, nihai ÇED raporu incelendiğinde İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Kanal İstanbul’la ilgili görüşlerine yer verilmediğinin görüldüğünü bildirdi. ÇED sürecinde bu hususların değerlendirilmemesi, dahası ÇED raporunda projeyle ilgili olumsuz görüş içeren kurum yazışmalarının saklanmasının ‘ÇED olumlu’ kararını hukuken sakatladığını vurgulayan Karaca, bu kapsamda ÇED olumlu raporunun derhal iptal edilmesi gerektiğini kaydetti.

70 maddelik infaz paketi komisyonda kabul edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder