2 Nisan 2020 Perşembe

Virüs, hazinede para kalmadığını gözler önüne serdi

Tüm dünyada hükumetler koronavirüsü karşı vatandaşlarına yardım yaparken Türkiye’de ise halktan yardım talebinde bulunuldu. Bunda hazinenin boş olması ve son iki yılda borçların 2.5 kat artması etkili oldu.

BOLD – Tüm dünyada ülkeler, yardım ulaştırabilmek için vatandaşlarından iban numaralarını isterken, AKP hükumetinin #bizbizeyeteriz adıyla duyurduğu kampanya kapsamında ise halktan yardım toplamak için banka hesap numaraları paylaşıldı. Cumhuriyet tarihinde ilk kez karşılaşılan bu durum hazinenin boş olduğunu gözler önüne serdi.

VATANDAŞTAN ESİRGENEN PARA FAİZE ÖDENİYOR

Koronavirüs nedeniyle işinden ola vatandaşlara herhangi bir yardım yapmayan AKP hükumeti, geçen yıl 95 milyar lira faiz ödedi, faiz için ödenecek rakamının bu yıl 100 milyar lirayı aşması bekleniyor. Son iki yılda bütçe açıklarını borçla finanse eden hükumet, Türkiye’nin risk priminin artmasıyla beraber yüksek faizle borçlanmak zorunda kaldı. 2018’de 68,6 milyar lira faiz ödenirken bu rakam geçen yıl 94,7 milyar lirayı buldu.

BORÇ 2.5 KAT ARTTI

Türkiye’de son iki yılda kamunun varlıkları erdi, brüt borcu arttı. Böylece net borç katlandı. 24 Haziran seçimlerinin de içinde olduğu 2018 yılı ikinci çeyrekte kamunun net borcu 296 milyar lira iken 2019’un son çeyreğine gelindiğinde bu tutar yüzde 136 artarak 2,5 katına çıkarak 693,1 milyar lira oldu.

SIKINTIYA RAĞMEN İSRAF DEVAM EDİYOR

Bütçe verileri içinde çok tepki çeken kara delikler salgın günlerinde dikkat çekmeye başladı. Bunların başında da kamunun ödediği kiralar bulunuyor. Muhasebat Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre özel kesime 2019’da 2 milyar 450 milyon lira tutarında kira ödemesi yapıldı. Bu tutarın 556 milyon lirası makam araçlarının kiraları için kullanıldı. Köprü, otoyol ve hastanelere ödenen milyar dolar bedeller, gayrimenkul danışmanlık şirketlerine ödenen milyon liralar da hesaba katıldığında kara delikler büyüyor.

Savcı cemaat tutuklusu tıp profesörü için “Toplum sağlığına katkı sağlar” diyerek tahliye istedi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder