4 Nisan 2020 Cumartesi

Yabancı sermaye Türkiye’den hızla kaçıyor: 3 yılda gelen para 3 ayda uçtu

Yabancı sermayenin Türkiye’den çıkışı hızlandı. Son 3 yılda Türkiye’ye 5.3 milyar dolar gelirken, geride kalan 13 haftada çıkan para 6.5 milyar dolara ulaştı.

BOLD – Yabancıların Türk tahvil ve hisse senetlerinden kaçışı kesintisiz devam ediyor. Son 13 haftada çıkan para 6.5 milyar dolara ulaştı. Yabancıların son 3 yıl toplamındaki net portföy hareketleri daha 2020’nin ilk 3 ayında buhar oldu.

YABANCILAR ARTIK DEVLET TAHVİLİ ALMIYOR

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre yabancıların 2017-2019 yıllarındaki net portföy hareketleri toplamı ise 5.3 milyar dolar seviyesindeydi. Son 13 haftada çıkan para 6.5 milyar dolara ulaştı. Yabancıların Türkiye Hazinesi’nin çıkardığı iç borçlanma senetlerindeki payı ise yüzde 7 ile son 30 yılın en düşüğüne indi.

3 AYDA 6.5 MİLYAR DOLAR TÜRKİYE’DEN ÇIKTI

Merkez Bankası’nın yurt dışı yerleşikler menkul kıymet portföyü verilerine göre, yılbaşından 27 Mart haftası ile biten döneme kadarki 13 haftada hisse senelerinden kesintisiz 2 milyar dolar çıkış oldu. Devlet iç borçlanma senetlerinde de toplam 4.4 milyar dolar kaçtı.

RESESYON KAYGISI KAÇIŞI HIZLANDIRIYOR

Özel sektör tahvil ve bonolarından ise 62 milyon dolar çıkış oldu. Uluslararası Finans Enstitüsü’nün Mart 2020 portföy akımı verilerine göre, global resesyon kaygısının arttığı bu dönemde gelişmekte olan ülkelerden 83.3 milyar dolar ile rekor para çıkışı oldu.

70 maddelik infaz paketi komisyonda kabul edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder