22 Ekim 2020 Perşembe

Çiftçiye darbe: Buğday ithal edilecek, dışarıya un hibe edilecek

AKP, yerli buğday üreticisini bitirecek bir karara imza etti. Buğday, arpa, mısır ve mahlut ithalatındaki gümrük vergisi sıfırlandı. Bu karar buğday ithalatının önünü açacak.  Diğer yandan Toprak Mahsulleri Ofisi 100 bin tona kadar un ve on binlerce ton bakliyat hibe etme kararı alındı.

BOLD – Birçok tarım ürününün ihracatçısı olan Türkiye, yanlış tarım politikaları sebebiyle ithalatçı konuma geldi. Pirinçten mercimeğe, nohuta varana dek ithal birçok tarım ürünü, yerli ürünlerin önüne geçti.

BUĞDAY ÜRETİCİSİNE BÜYÜK DARBE

Tartışmalar devam ederken, AKP yerli buğday üreticisini de bitirecek bir karar imza attı. Buğday, arpa, mısır ve mahlut ithalatında gümrük vergisi yıl sonuna kadar sıfırlandı. İthalat kararı, çiftçiyi zora sokacak. Türkiye son yıllara kadar dışarıdan buğday satın alıyor ve un yapıp ihraç ediyordu. Ancak yeri üretim buğday son zamanlarda Türkiye’nin ihtiyacına yetmemeye başladı.

Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni karar ise dikkatleri çekti. Buğday, arpa ve mısır ithalatına kapı bir kez daha sonuna kadar açıldı. Karara göre makarnalık durum buğday, adi buğday, kızıl buğday, mahlut, beyaz arpa, matlık arpa ve mısır ithalatında uygulanan gümrük vergisi 31 Aralık’a kadar sıfırlandı.

İthalat kararı doğal olarak fiyatları aşağı çekecek. Zaten yüksek maliyet ve düşük fiyat sebebiyle sıkıntılı zamanlar yaşayan yerli çiftçiyi ise ithalat kararının ardından daha zor günler bekliyor. Gümrük vergisi, buğdayda yüzde 45, arpada yüzde 35, mısırda yüzde 25 idi.

Türkiye’nin buğday üretimi 2019’da bir önceki seneye kıyasla yüzde 5 azalarak 19 milyon tonun altına inmişti. 2018’deki üretim ise 2017’ye göre yüzde 7 azalmıştı. Buna karşın Türkiye, geçen yıl 2.3 milyar dolarlık buğday ithalatı yaptı. Bu ithalatın 1.5 milyar dolarlık bölümü ise Rusya’dan yapıldı. Diğer yandan Rus kaynaklar, son 4 haftada Türkiye’den yoğun talep geldiğini belirterek buğday fiyatlarının bir haftada 11 dolar birden yükseldiğini duyurmuştu.

HİBE GİDERİ HAZİNEDEN ÇIKACAK

İthalat kararının yankıları devam ederken Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) hibe kararı da dikkatleri çekti. TMO aracılığıyla Suriye’deki sivil halk başta olmak üzere diğer ülkelerdeki ihtiyaç sahiplerine 100 bin tona kadar un ve toplamda 10 bin tona kadar yeşil mercimek ve nohut hibesi yapacak. Temin edilecek ürünler, Türk Kızılay’ı ve/veya AFAD’a teslim edilecek. Doğan bedeller, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinin ilgili harcama tertiplerinden ödenecek.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder