20 Ekim 2020 Salı

Umut yolculuğu Diyarbakır Otogarı’na sığındı

Asya ve Orta Doğu ülkelerinden yola çıkan birçok mültecinin hedefi İstanbul, ya da Türkiye üzerinden Avrupa’ya gidebilmek. Bu hedefle yola çıkan onlarca mülteci bugünlerde Diyarbakır Otogarı’nı mesken edinmiş durumda. Göçmenler kötü şartlarda hayat mücadelesine devam etmeye çalışıyor.

BOLD – Afganistan’da yıllardır devam eden savaş ve ekonomik sıkıntılardan kaçıp, umutların peşine düşen göçmenler İran üzerinden Türkiye’ye geliyor. Öncelikli hedefleri İstanbul’a ulaşmak. Aradıklarını bulamazlarsa da Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçmek. Ancak umut yolculuğu türlü sıkıntılarla dolu.

İran üzerinden Türkiye’ye gelmek isteyen Afganlar, kimi zaman güvenlik güçleri tarafından yakalanıp ülkelerine gönderiliyor. Göçmenler bu sebeple insan kaçakçılarına yaklaşık 1000 dolar vererek Türkiye’ye kadar geliyor. Türkiye sınırından geçmeyi başaranlar Ağrı ve Van üzerinden Diyarbakır’a oradan da İstanbul’a gitmeye çalıyorlar.

GÖÇMENLER DOLANDIRICILARIN ELİNE DÜŞÜYOR

Ancak kimlik ya da pasaportları olmadığı için firmalar bilet vermiyor. Bu noktada devreye giren dolandırıcılar ise 200 liralık bileti göçmenlere 1000 liraya satıyor. Göçmenler çoğu zaman da İç Anadolu’daki şehirlerden birinde kırsal bir noktada “Burası İstanbul” denilerek indiriliyor.

OTOGARDA YAŞAM MÜCADELESİ

Yola çıkamayanlar ise bu günlerde Diyarbakır Otogarı’nın bahçesine adeta hapsolmuş durumdalar. İddiaya göre göçmenlerin otogara girişi yasak. Lavaboyu kullanamıyorlar. Göçmenler, soğuyan havaya rağmen otogarın bahçesinde serdikleri ince kilimlerin üzerinde beklemeye devam ediyorlar. Su ihtiyaçlarını ise otogar çalışanlarının uzattığı hortumla gideriyorlar.

Bazı göçmenler sınırlarda güvenlik güçlerine yakalandıkları zaman, çıplak arama ve kötü muameleye maruz kaldıklarını ileri sürülüyor. Sınır dışı edilmeleri halinde aynı durumu yaşamaktan korktuklarının belirtiyorlar. Göçmenlerden Ahmet Aşeman “Terminal içine almıyorlar. Biz de insanız, savaştan kaçtık, mecburduk. Otogar yetkilileri suyu bile kapattılar. Benim mesleğim fırıncılık. Biz buradan İstanbul’a gitmek ve orada iş bulup çalışmak istiyoruz. Bizim yetkililerden istediğimiz şey şu: Bizi İstanbul’a yollasınlar. Burada açız ve kimse yardım eli uzatmıyor” diye konuştu.

 

 

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder