21 Ekim 2020 Çarşamba

Sefaletin resmi: 2.6 milyon yaşlı asgari ücretin 3’te 1’i ile geçinmeye çalışıyor

DİSK-AR’ın yaptığı araştırma Türkiye’de emeklilerin sefalet derecesinde yaşadığını ortaya koydu. Araştırmaya göre Türkiye’de en düşük emekli aylık ve geliri alan yüzde 20’lik diliminde bulunan 2.6 milyon emekli ve hak sahibinin aylık harcanabilir geliri yaklaşık 763 lira.

BOLD – DİSK-AR’ın araştırmasına göre yaklaşık 8 milyon emekli asgari ücretin altında bir maaşla geçinmeye çalışırken, bunlardan 2.6 milyonunun geliri ise 763 lira civarında. Maaşlarını yetiremeyen emekliler ilerleyen yaşlarına rağmen çalışmak zorunda kalıyor.

GEÇİNEMEYEN EMEKLİLER ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) ‘Türkiye’de Emeklilerin Durumu ve EYT Gerçeği’ araştırması yayımlandı. Araştırmaya göre, en düşük emekli aylık ve geliri alan yüzde 20’lik diliminde bulunan 2.6 milyon emekli ve hak sahibinin aylık harcanabilir geliri Temmuz 2020 itibarıyla yaklaşık 763 lira. Geçinemeyen emekliler, yaşamlarını sürdürebilmek için çalışmaya devam etmek zorunda kalıyor. Araştırmaya göre Türkiye’de emeklilerin 4.3 milyonu ya çalışıyor ya da iş arıyor.

7.9 MİLYON EMEKLİNİN GELİRİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA

DİSK-AR, 13.2 milyon emekli ve hak sahibinin 7 milyon 900 bininin, yani yaklaşık yüzde 60’ının asgari ücretin altında aylığa mahkum edildiğini ortaya koydu. Yaşlılık aylığı alan (emekli) sigortalıların sayısı 9 milyon 90 bin, ölen sigortalıların hak sahiplerinin (dul ve yetim) sayısı ise 3.8 milyon kişi. SGK’nın emekli aylık ve gelirlerine ilişki verilerin gerçeği yansıtmadığı belirtilen raporda, Türkiye’de en düşük emekli aylık ve geliri alan emeklilerin ilk dilimi ile en yüksek emekli aylık ve geliri alanlar arasındaki farkın 7.5 kat olduğu belirtildi. Avrupa Birliği’nde ise bu fark 4.2 kat olarak açıklandı.

 

Koronavirüslü yeni hasta sayısı resmi rakamlara göre 2 binin üzerinde

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder