21 Ekim 2020 Çarşamba

Merkez Bankası eski başkan yardımcısından “batıklar artacak” uyarısı

Merkez Bankasının faiz kararı öncesi batıkların artacağı uyarısı geldi. Merkez’in eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Özatay, krizden çıkmak için Aktif Rasyo’dan tümüyle vazgeçmek gerektiğini öne sürdü.

BOLD – Merkez Bankası (MB) Eski Başkan Yardımcısı ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Özatay, MB’nin karmaşık mekanizmalar yerine tek bir faizden piyasayı fonlaması gerektiğini belirterek, “Enflasyonla mücadelede samimi olunduğu gösterilmeli” dedi. Hızlı kredi artışının risk oluşturduğunu hatırlatan Özatay, tüm bankalarda artacak geri dönmeyen kredi probleminin çözümü için şimdiden kolların sıvaması gerektiğini kaydetti.

SAMİMİ OLUNDUĞU GÖSTERİLMELİ

Sözcü’den Mehtap Özcan Ertürk’e konuşan Özatay, krizden kurtulmak için öncelikle, enflasyonla mücadelede samimi olunduğunun gösterilmesi gerektiğini belirterek, “Bu çerçevede, gerektiğinde faizin artırılmasından kaçınıldığı algısı ortadan kaldırılmalı. TCMB, karmaşık mekanizmalar yerine tek bir faizden piyasayı fonlamalı” dedi.

AKTİF RASYO UYGULAMASINDAN TAMAMEN VAZGEÇİLMELİ

Hızlı kredi artışının finansal sistemin sağlığı açısından önemli bir risk olduğunu vurgulayan Özatay, “Nisan-Ağustos döneminde kamu bankaları çok hızlı kredi artışına gittiler. Aynı süreçte özel bankalar kredi artışına gitmeye zorlandılar ve piyasa dengelerini bozan ve finans sisteminin sağlığı açısından iyi olmayan “aktif rasyosu” denilen uygulama başlatıldı. Şu sıralar kredi artış oranı düştü ama hala yüksek düzeyde. Ayrıca, aktif rasyosu (oranı) uygulaması yakın zamanlarda bir miktar gevşetildi. Bu uygulamalardan tümüyle vazgeçmek gerekiyor” dedi.

DÖVİZLE BORÇLANMAYA SON VERİLMELİ

Kamunun borçlarını önemli kısmının dövizle olduğunu hatırlatan Özatay, “Bütçe açığı pandemi nedeniyle alınan önlemlere bağlı olarak arttı. Önümüzdeki dönemde, faiz harcamaları dışındaki harcamalarımızı bütçe gelirlerinin altında tutmamız gerekiyor. Hazine’nin borcunun yarısı döviz cinsinden. Özellikle kendi vatandaşlarımızdan bu tür borçlanmaya son vermeliyiz” dedi. TL’deki değer kaybının düzgün bir ekonomik programla giderilebileceğini savunan Özatay, TCMB ve BDDK’nın bağımsız olması gerektiğini ve kamu bankalarının sermayeleri güçlendirilmesinin önemli olduğunun altını çizdi.

Koronavirüslü yeni hasta sayısı resmi rakamlara göre 2 binin üzerinde

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder