23 Ekim 2020 Cuma

ABD’li resmi medya kurumu: Aradığınız sayfa yok, tıpkı Türkiye’de basın özgürlüğü olmaması gibi

ABD’de medya çalışmaları alanında faaliyet gösteren resmi devlet kurumu ABD Küresel Medya Ajansı, internet sitesinde hatalı aramalarda Türkiye’deki sorunlu ifade özgürlüğüne gönderme yapıyor. Sitede yanlış aramalar yapıldığında, “Üzgünüz. Aradığınız sayfa bulunmamaktadır. Tıpkı Türkiye’de basın özgürlüğünün olmaması gibi” uyarısı yer alıyor.

BOLD – ABD resmi devlet kurumu Küresel Medya Ajansı (US Agency For Global Media, USAGM), sitesinde hatalı aramalarla ilgili Türkiye’nin ifade özgürlüğünü kısıtlamasını eleştiren mesaj paylaşmaya başladı.

Voice of America (VOA), Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), Radio Free Asia (RFA), Küba Yayıncılığı Ofisi (OCB), Al Hurra TV ve Ortadoğu Yayın Ağları (MBN) adlı kuruşları çatısı altında toplayan kurumun sitesinde yanlış aramalar yapıldığında, “Üzgünüz. Aradığınız sayfa bulunmamaktadır. Tıpkı Türkiye’de basın özgürlüğünün olmaması gibi” ifadesi kullanılıyor. Bu uyarıdaki ülke ismi anlık olarak değişiyor. Hatalı aramalarda Suriye, Rusya, İran, Çin, Irak, Afganistan, Küba, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kazakistan, Katar, Nijerya ve Kuzey Kore gibi basın özgürlüğü açısından eleştirilen ülkelerin isimleri yer alıyor.

GAZETECİLER HER GÜN RİSK ALTINDA

Devamında “Aradığınızı bulmanıza yardımcı olması için arama özelliğimizi kullanın. Dünya genelinde basın özgürlüğüne gelince, bunun üzerinde çalışıyoruz. Nasıl olduğunu buradan öğrenin: Basına Yönelik Tehditler” ifadesine yer veriliyor. Sitede verilen linkte de “USAGM ağları için haber yapan gazeteciler her gün risk altında. Bağımsız medyayı bastırarak ve görevlerini yapan gazetecileri hedef alarak uluslararası standartları ihlal eden bu tür eylemleri şiddetle kınıyoruz” açıklaması bulunuyor.

TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAYAN ÜLKELER ARASINDA

Sitede ayrıca, basının “özgür” (mavi) ya da “kısmen özgür” (kahverengi) olarak listelendiği ülkelerle “özgür değil” (kırmızı) şeklinde tanımlandığı ülkeler harita halinde veriliyor . Türkiye, basın özgürlüğü olmayan ülkeler için kullanılan kırmızı renkle tanımlanıyor.

9 ayda 20 gazeteci tutuklandı 29 basın mensubu mahkum edildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder