22 Ekim 2020 Perşembe

Konda’nın son anketi: AKP’nin oylarında büyük düşüş

KONDA Araştırma Şirketinin Eylül ayında yaptığı son ankete göre, AKP’nin oyu yüzde 36,7’ye düştü. Ankete göre Cumhur İttifakının oyu yüzde 47,3’e gerilerken, İyi Parti’nin oy oranı yüzde 14.8’e yükseldi. Ankete katılanların yüzde 70’i ekonomik kriz beklediğini söyledi.

BOLD – KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Eylül ayında yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

KONDA’nın verilerine göre Eylül ayında AKP’nin oyu yüzde 36,7’ye, MHP’nin oyu yüzde 10.6’ya düşerken; Cumhur İttifakı’nın oyu ise yüzde 47,3’e geriledi. Araştırma şirketinin Ağustos ayı araştırma verilerine göre AKP ve MHP’nin oylarında düşüş yaşandı. AKP, yüzde 2,4, MHP yüzde 1.1, Cumhur İttifakı’nın oyu ise toplamda yüzde 3,5 oranında düştü.

Aynı çalışmanın verilerine göre Eylül ayında muhalefet blokunda CHP’nin oy oranı yüzde 21,6’ya geriledi. İyi Parti’nin oy oranı ise arttı. İyi Parti’nin oyu yüzde 14,8’e yükseldi. HDP’nin oy oranı yüzde yüzde 11,5 olarak yerini korudu.  Araştırmada ayrıca, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi dâhil diğer partilerin toplam oy oranı toplam 4,8 olarak tespit edildi.

MİLLET İTTİFAKININ OYLARI

Araştırmada Millet İttifakının oy oranı da tespit edildi. CHP ve İyi Parti’nin ittifak oyu yüzde 36,4, HDP’nin yüzde 11,5 oyu dâhil edildiğinde Millet İttifakının oyu yüzde 47,9 olarak belirlendi. Bu orana Saadet, DEVA ve Gelecek Partisi ve BBP’nin eklenmesi durumunda Cumhur İttifakı dışında kalan partilerin toplam oy oranı Ağustos ayında 49,2’den, Eylül ayında 52,7’ye yükseldi. AKP ve MHP’nin ittifak yaptığı son 2 yıllık dönemde ilk defa muhalefet bloğunun oyunun Cumhur İttifakından yüksek çıkması dikkat çekti.

AKP’NİN ÇEKİRDEK OYLARINDA DÜŞÜŞ

KONDA’nın araştırmasında siyasi tercihi olmayanlar, gizleyenler veya söylemek istemeyenlerin toplamı yüzde 36 civarında seyrediyor. Araştırmada, partilerin çekirdek oylarının da küçüldüğünü gösterirken, AKP’nin çekirdek desteği küçülmesine rağmen, muhalefetin desteğinin büyümediği, bu oyların gri alanda toplandığı tespit edildi.  Doğrudan tercihlerde AKP yüzde 23,2, MHP yüzde 6,7, CHP yüzde 13,6, İyi Parti yüzde 9,4, HDP yüzde 7,3 oy alıyor.

HALKIN YÜZDE 70’İ EKONOMİK KRİZ BEKLİYOR

Araştırma, halkın yüzde 70’inin ekonomik kriz beklediğini ortaya koydu. Araştırmaya katılanların yüzde 18’i sıkıntısız geçindim derken, yüzde 80 ‘kıt kanaat geçindim’ cevabı verdi. ‘Geçinemedim ve borca girdim’ diyenler ise yüzde 22.

2 milyar dolarlık patronluktan işçiliğe: Nakıboğlu ailesinin çökertilişi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder