21 Aralık 2018 Cuma

ABD basını: Trump Afganistan’dan da 7 bin asker çekecek

ABD basını tarafından İsmi açıklanmayan ABD’li yetkililere dayandırılan haberlerde Trump’ın Afganistan’dan yaklaşık 7.000 askeri çekmeye hazırlandığı ifade edildi. Afganistan’da görev yapan ABD askeri sayısı şu an 14.000 civarında.

Trump Çarşamba günü Suriye’de IŞİD’in yenilgiye uğratıldığını, bu ülkede görev yapan 2.000 civarındaki ABD askerini geri çekme kararı aldığını açıklamıştı.

Dün ise ABD Savunma Bakanı Jim Mattis istifasını vermiş ve istifa mektubunda Donald Trump’a, “Sizin görüşlerinize daha yakın çizgideki bir Savunma Bakanıyla çalışmaya hakkınız var” demişti.

Mattis Trump’la görüş ayrılıkları yaşadıklarını ifade etse de, ülke dışında görev yapan askeri personelin geri çekilmesi kararlarına değinmemişti.

Trump 2016’daki başkanlık seçimleri kampanyasında Afganistan’daki ABD askerlerini ‘evlerine döndüreceği’ vaadinde bulunuyordu.

Ancak Taliban’ın yeniden güç kazanmasının ardından ABD geçtiğimiz yıl Afganistan’daki varlığını sürdürme kararı almıştı.

‘TÜM KAZANIMLARIMIZI YİTİRECEĞİZ’

Washington Post gazetesi ise Trump’ın Afganistan’dan 7.000 asker çekme planlarına Beyaz Saray’da karşı çıkanlar olduğunu yazdı.

Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton ile Aralık başında istifasını vermiş olan Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly’nin de Afganistan’dan çekilme planlarına karşı çıkan isimler arasında olduğu belirtiliyor.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham da, Afganistan’dan çekilme stratejisi için ‘ikinci bir 11 Eylül saldırısının yolunu yapar’ uyarısında bulundu.

Graham paylaştığı Twitter mesajında, “Afganistan’daki mevcut durum, ABD askerlerinin çekilmesi kararını yüksek riskli bir strateji haline getiriyor. Tüm kazanımlarımızı kaybetmemize yol açacak bir adımı atıyoruz” dedi.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder