Londra’daki Gatwick Havalimanı’da uçuşların yaklaşık 36 saat durmasına neden olan insansız hava araçlarıyla (İHA) ilgili iki kişinin gözaltına alındığı açıklandı.
Olayla ilgili olarak 47 yaşındaki bir adam ile 54 yaşındaki bir kadının gözaltına alındığı bildirildi. Şüpheliler Gatwick Havalimanı’na yaklaşık 10 km mesafede bulunan Crawley’de gözaltına alındı.
BBC’nin haberine göre; Havalimanının bulunduğu Sussex bölgesi polisinin, İHA’ların “suç unsuru” olarak kullanıldığı olayla ilgili soruşturması sürüyor.
İHA’ların havalimanının uçuş sahasına girmesi nedeniyle Çarşamba gecesi havalimanına iniş ve kalkışlar durmuş, olay yaklaşık 140 bin yolcunun seyahat planlarını olumsuz etkilemişti. Olay nedeniyle 1000’den fazla uçuş iptal edildi ya da başka havaalanlarına yönlendirildi.
İngiltere’nin en büyük ikinci havaalanı olan Gatwick’ten uçuşlar Cuma sabahından itibaren kademeli olarak normal seyrine döndü ancak Cuma akşam saatlerinde İHA’ların yeniden görüldüğü haberleri üzerine kısa süreli olarak askıya alındı.
Havalimanı yetkilileri bugün yapılması planlanan 757 uçuşun tamamının yapılmasını hedeflediklerini açıkladı. Sadece bugün 124 bin 484 yolcunun havalimanını kullanması bekleniyor.
Ancak yolcular, 3 güne yayılan olayın etkileri tam olarak atlatılana kadar uçuşlarda rötar ve iptaller olabileceğine dair uyarıldı.
Gatwick Havalimanı’nı kullanacak yolcuların, yola çıkmadan önce uçuş statülerini ilgili havayolları ile kontrol etmesi öneriliyor.
Olası bir duruma “müdahale etmek ve yatıştırmak” üzere güvenlik görevlilerinin havalimanı çevresindeki görevlerini sürdürdüğü belirtildi.
GÖRGÜ TANIKLARI VE MUHBİRLER ARANIYOR
Yetkililer, havalimanı yakınlarında yaşayanlardan “uyanık” olmalarını ve şüpheli durumları polise bildirmelerini istedi.
Havalimanından yapılan açıklamada, “Yolcularımızın güvenliğine kast edecek tehditleri yatıştırmak üzere her türlü bilgi ve ihbara açığız” denildi.
YOLCULAR TAZMİNAT ALABİLECEK Mİ?
İngiltere Sivil Havacılık Kurumu, durumun “olağan dışı” olması nedeniyle havayollarının tazminat ödeme zorunluluğu bulunmadığını belirtti.
Ancak havayolu şirketleri seyahat etmekten vazgeçen ya da uçuş tarihlerini değiştirmek zorunda kalan yolculara para iadesi yapmak zorunda.
Ulaştırma Bakanı Grayling, olayın havayolu şirketlerinin sorumluluğunun çok ötesinde olduğunu ve gelecekte seyahat sigortalarının bu gibi durumları da kapsaması gerektiğini belirtti.
medyabold
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder