22 Aralık 2018 Cumartesi

Renkler, Sesler ve Shadi Yousefian

Farsça müzikleri sevenlerin Eendo ve Kiosk gruplarındaki vokalistliği ile ya da Mohseen Namjo ile yaptığı düetlerle tanıdığı İranlı sanatçı Shadi Yousefian aslında müzik dışında da çalışmaları olan çok yönlü bir sanatçı.

RENKLERİN ÇAĞRISI

1978’de Tahran’da doğan Shadi Yousefian, on altı yaşına geldiğinde Amerika Birleşik Devletleri’ne taşınır. Henüz yeterli İngilizce becerisine sahip değilken; doğduğu topraklara özlemini, bir göçmen olarak deneyimlerini ifade etmek için sanata yönelir ve San Francisco Eyalet Üniversitesi’nden hem lisans derecesini (2003) hem de yüksek lisans derecesini (2006) güzel sanatlar dalında alır.

GÖÇMENLİK VE KİMLİK

Shadi’nin çalışmaları, özellikle kültürel kimlik ve göçmenlik deneyimi olmak üzere çağdaş yaşamın kişisel ve sosyal konularını içine almaktadır. İranlı bir göçmen olarak; yabancılaşma, kimlik kaybı ve kendini yeniden bulma gibi evrensel temalara değinen sorunları yansıtıyor ve ele alıyor.

Shadi’nin “Letters, Memories ve Diaries” dizisi başta olmak üzere bugüne kadarki bütün çalışmaları, kendi yaşamının özünü bir göçmen olarak yakalamak ve damıtmak, aynı zamanda onu daha evrensel bir deneyime bağlamak arzusunu yansıtıyor.

MÜZİK ÇALIŞMALARI

Profesyonel müzik kariyeri 2007 yılında Kiosk grubunun “Asg e Sorat” (Hız Aşkı) albümüyle başlayan Shadi, İran coğrafyasının renklerini taşıyan sıcak sesiyle kısa sürede sevildi. Müzikal çalışmalarını şu sıralar Eendo grubuyla sürdüren Shadi, Mohseen Namjo ve Hossein Mansouri gibi güçlü isimlerle yaptığı düetlerle bu alanda ne kadar iyi olduğunu gösterse de asıl ağırlığı her zaman resim çalışmalarına vermeye devam ediyor. Hossein Mansouri ile seslendirdiği “Sharghi e Gamgin”i ( Hüzünlü Şarkılar) dinlemeniz özellikle tavsiye edilir.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder