22 Aralık 2018 Cumartesi

Türkiye İsrail ilişkileri: Sözde kavga parada anlaşma

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netahyahu’nun birbirlerine ağır sözler sarfettiği gün, İsrail’le Türkiye arasında önemli bir ekonomik anlaşma imzalandı.

REKOR YOLCU SAYISINDAN SONRA ORTAK KREDİ KARTI GELDİ

İsrail’in Halkbank’ı olarak nitelenen Bank Hapoalim’in kredi kartı kuruluşu IsraCard ve THY’nin ortaklığıyla yeni bir kart basılması için anlaşma sağlandı. Kart ile sık uçan İsrailli yolculara indirim imkanları da sunulacak.

THY, İsrail havayolları EL-AL’dan sonra ülkede en çok tercih edilen hava yolu. THY, 2017 yılı içerisinde bir milyondan fazla İsrailli yolcu taşıdı.

ANLAŞMANIN İMZALANDIĞI GÜN LİDERLER BİRBİRİNE GİRDİ

Bu anlaşmanın imzasının atıldığı gün Erdoğan, Yahudilere yönelik ağır bir açıklama yaptı:

“Ahlakı güzel insan her yer yaşta güzeldir. Sözlerin tatlı, tavırların zarif olsun. Yere yıktığın düşmanını tekmeleme, sen İsrail’deki Yahudi değilsin. Zira onlar yere devirdikleri bırak erkeği, kadını, çocuğu bile tekmelerler”

Erdoğan’ın bu sözlerine Netenyahu’dan anında cevap geldi:

“Kuzey Kıbrıs’ın işgalcisi, ordusu Türkiye’nin içindeki ve dışındaki Kürt köylerinde kadınları ve çocukları katleden Erdoğan İsrail’e vaaz vermesin”

LİDERLERİN KAVGASI EKONOMİYİ ETKİLEMİYOR

Erdoğan ve Netenyahu arasında birbirlerini katillikle suçlayacak noktaya varan kavga ekonomik ilişkileri etkilemiyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi hiç olmadığı kadar yüksek. AKP’ye yakın şirketler jet yakıtı dahil savunma sanayi alanında da İsrail’le partner durumunda.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder