21 Aralık 2018 Cuma

Seçim yasakları Erdoğan’ı kapsamayacak

Seçimlere 10 gün kala başlayan ve devletin imkanlarının iktidar tarafından kullanılmasının önüne geçen seçim yasakları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı kapsamayacak. Erdoğan, seçim kampanyasında devletin bütün olanaklarından yararlanabilecek.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), sistem değişikliğinin ardından ilk kez yapılacak seçimde, aynı zamanda AKP Genel Başkanı olan Tayyip Erdoğan’ın seçim yasakları kapsamına alınmasına ilişkin İyi Parti’nin başvurusunu reddetti.

DEVLETİN TÜM OLANAKLARINI KULLANABİLECEK

Cumhuriyet’te yer alan habere göre Erdoğan, bakan ve milletvekilleri için geçerli olan, makam araçları, uçak ve helikopterlerin kullanılamayacağı, açılış ve temel atma törenleri düzenlenemeyeceğine ilişkin seçim yasaklarından muaf olacak. Seçim gününe kadar, “Cumhurbaşkanı’ sıfatıyla devletin tüm olanaklarını kullanarak seçim propagandası yapabilecek.

GEREKÇE DEVLETİN BAŞI OLMASI

YSK, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerle ilgili çalışmalarını sürdürürken, seçim yasaklarına ilişkin genelgeyi hazırladı. Bu aşamada İyi Parti, bakanlar ve milletvekilleri ile birlikte Erdoğan’ın da seçim yasakları kapsamına alınması isteminde bulundu. Ancak YSK, anayasa gereği cumhurbaşkanının ‘devletin başı’ olduğu ve seçim yasaklarının cumhurbaşkanına uygulanamayacağı gerekçesiyle İyi Parti’nin başvurusunu reddetti.

İŞTE YSK’NIN AÇIKLADIĞI YASAKLAR

YSK seçim yasaklarını da açıkladı. Buna göre, propaganda serbestliği oy verme gününden önceki 10’uncu günün (21 Mart Perşembe) sabahında başlayacak ve oy verme gününden önceki gün (30 Mart Cumartesi) saat 18.00’de sona erecek.
Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar, yazılı basında ilan ve reklam yoluyla ya da internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.

SEÇİM YASAKLARININ OLDUĞU BÖLGELER

Seçim süresince genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak.

PROPAGANDA HANGİ SAATLERDE SERBEST OLACAK?

Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan, güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılması da yasaklar arasında bulunuyor.

PROPAGANDA ARAÇLARI

Vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlarla, taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak. Ancak, siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.

HÜKÜMET TEMSİLCİLERİNE YÖNELİK YASAKLAR

Aynı süre içinde bakanlarla milletvekilleri yurt içinde yapacakları seçim propagandasıyla ilgili gezileri makam otomobilleri ve resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapamayacak. Bu maksatla yapacakları gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlama törenleri yapılamayacak ve resmi ziyafet verilemeyecek.

HEDİYE VE EŞANTİYON DAĞITILAMAYACAK

Seçime katılan siyasi partiler ve adaylar kendilerini tanıtıcı nitelikte broşür, el ilanları, parti bayrağı, poster, afiş veya ses ve görüntü içeren CD, DVD gibi her türlü yayını dağıtmakta serbest olacak, belirtilen yayın veya malzemeleri dağıtacak kişiler ise 18 yaşını doldurmuş olacak.

SEÇİM BÜROLARI SAAT 23.00’E KADAR AÇIK KALABİLECEK

Seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, yer aldıkları seçim çevrelerinde seçim çalışmalarını yürütmek üzere seçim büroları açabilecek.

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder