Asgari ücret görüşmelerinin üçüncü toplantısı yapıldı. Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanan komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti.
Komisyon önümüzdeki hafta son toplantısını yapacak. Son toplantıda 2019 yılı için geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi bekleniyor.
TÜİK: EN AĞIR İŞ İÇİN 2 BİN 213 LİRA
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bir işçinin asgari geçim tutarını “ağır” statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, “orta” statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, “hafif” statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş şeklinde rapor etti. Bu rapor Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na sunuldu.
İşçi heyetine Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, işveren heyetine ise TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç’un başkanlık ettiği toplantıda, asgari ücretli işçi Gülden Görmez de Türk-İş heyetinde yer aldı. Yaklaşık 1,5 saat süren toplantının ardından Çalışma Genel Müdürü Önder, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Irgat ve TİSK Genel Sekreteri Koç açıklamalar yaptı.
‘TÜİK RAPORU BELİRLEYİCİ’
Toplantıdaki en önemli konunun, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) raporu olduğunu belirten Önder, şunları söyledi:
“TÜİK temsilcimiz, 2018 yılı rakamlarını ve 2019 yılı tahminlerini iletti bize. Bunun yanında da her sene yapıldığı gibi Hacettepe Üniversitesi’nden alınan beslenme kalıp ve bilgileriyle beraber beslenme ve beslenme dışı ortalama harcama tahminlerini de bize iletti. TÜİK, bunu her sene yapıyor. Bunları dinledik.”
TÜRK-İŞ: TÜİK’İN TESPİTLERİ İLE ARAMIZDA 170 LİRA FARK VAR
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da toplantının kendileri için çok önemli olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
“Çünkü biz asgari ücretin bilimsel, objektif veriler doğrultusunda hazırlanmasına inanıyoruz. Bugün TÜİK, bir işçinin asgari geçim tutarını 2 bin 213 lira 40 kuruş olarak açıkladı. Türk-İş uzmanlarımızın açıkladığı bir kişinin yaşam maliyeti olarak 2 bin 385 liraydı. Bizim tespitimiz ile TÜİK’in tespiti arasında yaklaşık 170 lira fark var. Ülkemizin gelişmesine ve ekonominin büyümesine bağlı olarak refah payının da burada uygulanmasını bekliyoruz.”
TİSK: ÜLKENİN İÇİNDE BULUNDUĞU EKONOMİK DURUM…
TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise toplantıda, TÜİK’in raporunda sadece gıdaya dayalı olarak bir hesaplama yönteminin masaya getirilmesinin çok doğru olmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Yine geçtiğimiz yıl Hacettepe Üniversitesi’nden gelen verilerle ilgili çekincelerimiz vardı. Bu yıl onları tekrarladık. Anayasamızda çok açık, ‘asgari ücret tespit edilirken, geçim şartlarıyla ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durum da dikkate alınır’ diye çok net bir tanım var. Sadece TÜİK raporu değil Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarının sunduğu raporları da dikkate alarak görüşlerimizi komisyonla paylaştık.”
TÜRK-İŞ: 2 BİN LİRA+ ENFLASYON+ REFAH PAYI
TÜİK’in önerdiği rakamların, gerek işçi gerekse de işveren tarafının tekliflerinin somutlaşması ve pazarlıklara başlanması bakımından belirleyici niteliği bulunuyor.
Türk-İş yeni asgari ücret görüşmelerine 2 bin liranın üzerinde başlanılmasını, bu rakama enflasyon oranındaki artışın yanında refah payının da eklenmesini talep ediyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder