13 Nisan 2019 Cumartesi

“Duvarları Delen Çizgiler” sergisi İzmir’de

Görülmüştür İnisiyatifi’nin hazırladığı 20 mahpus karikatüristin eserlerinden oluşan sergi Mersin’den sonra şimdi de İzmir’de açılıyor. Tutuklularla dayanışmak için hazırlanan sergi 13-16 Nisan tarihleri arasında Kültür Park Pakistan Pavyonu Sergi Salonu’nda ziyaretçilere açık olacak.

TUTUKLU VE HÜKÜMLÜ KARİKATÜRİSTLER
Gazete Duvar’dan Nuray Pehlivan’ın haberine göre, hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çekmek ve tecrit edilen mahpusların sesini duyurmak amacıyla düzenlenen sergide; cezaevlerindeki mahpusların zor koşullarda yarattığı eserlerden oluşan 70 karikatür yer alıyor.

“Duvarları Aşan Çizgiler” adını verdikleri proje doğrultusunda onlarca hapishaneye girerek, halen tutuklu veya hükümlü olan ressam ve karikatüristlere ulaştıklarını söyleyen Görülmüştür İnisiyatifi kurucularından Adil Oktay, bu süreçte taahhütlü mektuplarının ve fakslarının cezaevlerinde kaybolduğunu; kimilerinin de “Kurumda yoktur” mührüyle geri döndüğünü aktardı.

OHAL’İN YARATTIĞI ZORLUKLAR
OHAL’den sonra hapishanelerde sürgün ve sevkler hız kesmediğinden bazı karikatüristlere ulaşmada zorlandık. Kimi zaman da hapishanelerde sık uygulanan “iletişim cezaları” nedeniyle sahibine verilmedi. Uzun uğraşlardan sonra ulaşabildiğimiz mahpuslardan 20’si üç ayı aşan zor koşullarda yarattıkları özgün karikatürlerini yolladı. Örneğin gazeteci ve ressam Zehra Doğan tahliye olmadan önce Tarsus Hapishanesi’nden sadece bu sergi için 3 karikatür yapıp yolladı. Karikatürlerinde hapisteki kadınları işledi. Yine sergimizde yer alan 20 karikatüristten birisi olan tutsak karikatür Özlem Özdemir’in açlık grevi 120 günü geçti. Özlem Özdemir açlık grevinin 30. gününde bize mektup yazarak şimdi halsiz olduğunu ancak sergiye katılmaktan onur duyacağını bildirdi. Biz de elimizdeki karikatürlerden sergiye aldık. ‘’Sonuç olarak; tüm engellere rağmen elimizde sergi açacak bütünlükte, 70 adet karikatür birikti. Ancak daha ulaşamadığımız yüzlerce mahpus çizerin olduğunu, hapishanede o zor koşullarda üretenlerin sayısının bu sergide yer alanlardan fazla olduğunu belirtmek isterim.’’

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder