13 Nisan 2019 Cumartesi

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk: AKP 7 Haziran taktiğini uyguluyor

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yeniden yapılması yönündeki söylemleriyle ilgili konuşan Adalet eski Bakanı Hikmet Sami Türk, “İptal durumunda İstanbul’un 39 ilçesinde seçimin yenilenmesi gerekir” açıklaması yaptı.

AKP’nin 7 Haziran 2015’deki genel seçimlerde tek başına iktidar olacak oya sahip olamadığını anlatan Türk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın baskısı sonucu 45 gün içerisinde hükümet kurulamayınca seçimin yenilenediğini hatırlatarak “AKP İstanbul’da 7 Haziran taktiğini uyguluyor” açıklamsında bulundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi ile ilgili “Organize bir iş var” ifadeleri doğrultusunda seçimin yenilenmesi gündeme gelmişti.

Geçersiz oyların sayımının devam ettiği İstanbul seçimlerine ilişkin konuşan Hikmet Sami Türk, “Bu seçimde herkes oy pusulalarını tek zarfa koyup sandığa attı. İptal durumunda da tüm seçimin yenilenmesi gerekir” diye konuştu.

“SADECE BÜYÜKŞEHİRDE DEĞİL TÜM İLÇELERDE SEÇİMLER YENİLENİR”

Sözcü’de yer alan habere göre, “Seçimi iptal edince Büyükşehir’e atılan oyları geçersiz, ilçelere atılan oyları geçerli sayamazsınız.” diyen Hikmet Sami Türk, “Bu seçimde herkes oy pusulalarını tek zarfa koyup sandığa attı. İptal durumunda da tüm seçimin yenilenmesi gerekir. Kanunda da ‘Büyükşehir belediye başkanının seçiminde seçim çevresi büyükşehir belediye sınırlarından oluşur’ diyor. Bu hükme göre İstanbul’da seçimin iptali, hem büyükşehir belediye başkanının hem 39 ilçe başkanının hem de tüm belediye meclis üyeleri ile muhtarların da yeniden seçimini kapsar.” uyarısında bulundu.

İstanbul’da seçimin iptal edildiği durumda zorunlu sebepler haricinde siyasi partilerin aday değiştiremeyeceğini vurgulayan Türk, “Siyasi partiler aynı aday ile seçime gitmek durumda” ifadesini kullandı.

Seçimin iptali için Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) baskı altına alındığını savunan Türk, “Seçimin iptali olursa seçmenin oyuna ve milli iradeye saygısızlık olur.” dedi.

7 Haziran 2015 seçimlerinde de aynısı olduğunu belirten Hikmet Sami Türk  “AKP, TBMM’de çoğunluğu kaybetti. Anayasa’ya göre 45 gün içinde hükümet kurulamazsa yeniden seçim hükmü vardı. İktidar 45 günü doldurup yeniden seçim kararı alındı. 1 Kasım seçimlerinde ise AKP, TBMM’de çoğunluğu yakaladı. Şimdi İstanbul’da da aynısı yapılmak isteniyor, seçimi iptal ettirip 2. seçimde kazanmayı hedefliyorlar.” dedi.

Abdullah Gül’den Erdoğan’a açık çağrı: Türkiye’yi seçimleri tartışmalı bir ülke haline getirmeyin

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder