27 Nisan 2019 Cumartesi

TBMM ‘Kürt coğrafyası’ ifadesini ‘kaba ve yaralayıcı’ buldu

HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan’ın, 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde verdiği önerge, içerisinde geçen ‘Kürt coğrafyası’ ile ‘inkar ve asimilasyon politikaları’ ifadelerinin “kaba ve yaralayıcı” olduğu gerekçesiyle Meclis Başkanlığı’nca iade edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan’ın, yurttaşların anadillerini kullanmaları konusunda yaşadıkları sorunların tespiti ve giderilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amacıyla 21 Şubat Dünya Anadil Günü’nde Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi sundu.

ŞENTOP İMZASI İLE CEVAP VERİLDİ

Kurtulan’ın verdiği araştırma önergesine 26 Nisan’da yanıt verildi. Meclis Başkanı Mustafa Şentop imzasıyla verilen yanıtta, önergede yer alan ‘Kürt coğrafyası’ ile ‘inkar ve asimilasyon politikaları’ ifadelerinin Meclis İçtüzüğü’nün 67’inci Maddesi kapsamında “kaba ve yaralayıcı sözler olduğu” gerekçesiyle iade edildiği belirtildi.

DİL JANDARMALARI SOKAKLARDA CEZA KESTİ

HDP’li Kurtalan’ın sunduğu önergesinde söz konusu ifadelerin yer aldığı bölüm şöyleydi: “ …Kamusal alana ve devletin bütün resmi kurumlara sokulmayan Kürt dili; medreselerden, sokaklarda ve gündelik yaşamın tüm alanlarından uzak tutulmuş, hatta ‘dil jandarmaları’ tarafından sokakta Kürtçe konuşanlara para cezası kesilmiş, sembolik ve psikolojik şiddetin bütün örnekleri uygulanmıştır. Bugün de benzer şekilde devam eden inkar, asimilasyon ve dilkırım politikaları, adeta 20’nci yüzyıldaki anlayışın bir parçası olarak sürdürülmektedir….Kürt coğrafyasında edipler, yazarlar ve Kürt diline emek vermiş Ehmedê Xanî, Melayê Cizîrî, Cegerxwîn, Mehmed Uzun gibi toplum tarafından benimsenen şahsiyetlerin heykelleri yıkılmış, isimleri tabelalardan kaldırılmıştır.”

Ayhan Bilgen: “Bir kez daha aynı manzarayı yaşatmam”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder