5 Nisan 2019 Cuma

Swap pazarını kilitlemenin maliyeti 1.34 milyar dolar ama daha kötü bir ihtimal var

Seçim öncesi dolar satmak ya da faizi yükseltmek yerine Londra’daki TL swap piyasasını kilitleyen Türkiye’nin önüne ilk maliyet çıktı. Atilla Yeşilada’ya göre dahası var.

Türkiye’nin 31 Mart seçimi öncesinde doların yükselişini önlemek için Londra’daki TL swap piyasasını kilitlemesinin maliyetinin 1.34 milyar dolar olduğu belirtildi.

Konuya ilişkin paraanaliz.com’da yer alan ekonomist Atilla Yeşilada’nın analizine göre; seçim arefesinde faiz artırmak ya da döviz satmak yerine, SWAP pazarının kapılarını kitleyerek döviz ve TL likiditesini kısmanın bedeli çok ağır oldu.

Yeşilada’nın tespitlerine göre; Yabancılar geçen hafta bono-tahvil ve hisse senedinde 1.34 milyar dolar satış yaptılar. Üstelik, TL’yi desteklemek, yerleşiklerin kaygısını da hafifletmedi, dövize kaçış hızlanarak sürdü.

Yeşilada’nın TCMB tarafından açıklanan haftalık menkul kıymet istatistiklerinden aktadığına göre; yurt dışında yerleşik kişiler, 29 Mart haftasında net 601,5 milyon dolarlık hisse senedi ve 735,8 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) sattı, 10,2 milyon dolarlık Şirket Borçlanma Senedi aldı.

Yerleşiklerin F/X mevduatı ise 29 Mart ile biten işlem haftasında 2.6 milyar dolar artarak 181.93 milyar dolara yükseldi.

Bunun tarihi bir rekor olduğunu belirten Yeşilada yazısını şöyle sürdürdü:

“Mevduatın yarısı artık F/X cinsinden demek. Bu da TCMB’nin para politikası icra etmesini zorlaştırdığı gibi, bankaların kredi verecek TL bulmak için yeniden SWAP pazarına dönmesini emrediyor.

LONDRA BANKALARI BİR DAHA TÜRKİYE RİSKİ ALIR MI?

Nitekim, TCMB de seçim öncesi sermayenin %20’sine düşürülen swap limitlerini %40’a yükseltti. Tabii şimdi soru, ilk swap kolposunda açığa düşüp ceza ödeyen Londra bankaları bir kez daha Türkiye riski alır mı? Alırsa kaç faizden alır?

Özetle, olan oldu bir kez, yabancılar Türkiye’nin kurallara bağlı bir hukuk devleti olduğundan iyice şüpheye düştüler. Aralarında satmayacak olan varsa da, satışa geçti.

Bundan sonra yazacaklarımı ispat edemem. Sadece ekonomistlerden duyduklarım, yatırımcılarla temaslarım ve piyasa mensupları ile yaptığım sohbetlerden edindiğim izlenim olur. Ve Odin biliyor ki, yanılıyor olmayı diliyorum.

TOPLANAN DÖVİZLER KAMU ELİYLE SATILIYOR ŞÜPHESİ

TCMB’nin özel bankalardan swap yoluyla döviz toplayıp kamuya borç verdiği, onların da TL’yi savunmak için döviz sattığı şüphesi içindeyim. Yani, aslında kendi haline bırakılsa, dolar/TL 5.60’larda değil, çok daha yukarıda seyredecek.

Eğer haklıysam, çok tehlikeli bir kavşağa girdik. ABD-NATO S-400’leri iade ettirmek için şantaj yapıyor, İstanbul-Ankara seçimleri iptal edilecek mi diye yatırımcılardan soru yağıyor, yerliler harıl harıl döviz alıyor. Ankara geçen Ağustos’un çok acı dersini bu kadar çabuk unutmuş olabilir mi?”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder