5 Nisan 2019 Cuma

Yunanistan’da Kuzey Avrupa’ya gitmek isteyen yüzlerce sığınmacı sınırda toplandı

Yunanistan’da yerel basında ve sosyal medyada, Avrupa sınırlarının göçmenlere açıldığı yönündeki haberlerin çıkmasının ardından yüzlerce göçmen Arnavutluk sınırındaki Diavata kampı yakınlarında bir araya geldi.

Sosyal medya göçmenler tarafından kurulan “Umut Kafilesi” hesabı üzerinden yapılan çağrı Yunanistan’daki yüzlerce sığınmacı sınıra akın etti.

Yunan basınında yer alan habere göre, perşembe günü Selanik yakınlarındaki Diavata kampı etrafında 500’den fazla sığınmacının toplandığını aktardı. Bölgeye çadırlar kuran ve Kuzey Makedonya’ya geçmeyi talep eden sığınmacıların yanında küçük çocukların da bulunduğu belirtilirken, onlarcasının da bu bölgeye doğru yürümeye devam ettiği belirtildi.

Diavata kampı etrafına ulaşan sığınmacı sayısının giderek artması üzerine polisin müdahalesi sonucu gerilimin arttığı ifade edildi.

Yunanistan’ın resmi haber ajansı ANA/MPA’nın verdiği bilgilere göre sığınmacıların kurdukları çadırları ve eşyaları toplayarak sınıra doğru hareket etmeleriyle birlikte belli bir mesafeden çevrelerini güvenlik çemberine alan polis duruma müdahale etti.

Reuters’a konuşan Iraklı sığınmacı Dario, “Yarın ve bugün buraya gelen tüm insanlarla birlikte sınıra gideceğiz. Herhangi bir sınıra, sınırları açmamız lazım” dedi ve Yunanistan’ı kastederek “Burada hayat iyi değil, zor” diye ekledi.

BBC’de yer alan başka bir haberde ise 24 yaşındaki Iraklı Kürt sığınmacı Karzan Abdullah, “12 aydır Yunanistan’da yaşıyorum. Avrupa’ya gitmek zorundayım çünkü burada artık hayat yok. Bize Yunanistan-Kuzey Makedonya sınırının bugün açılacağı bilgisi geldi. Kafileye katılmak isteyen bazı arkadaşlarım ise Atina’daki tren istasyonunda polis tarafından engellendi” dedi.

Atina-Selanik tren seferleri iptal edildi. Göçmenler tren garında oturma eylemi yaptı.

ATİNA-SELANİK SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Yunanistan’ın başkenti Atina’da ise, diğer Avrupa ülkelerine gitmek isteyen göçmenler Atina Larissis Garı’nda eylem yaptı.

Sabah saatlerinde Atina Larissis Garı’na bavul ve çantalarıyla gelen yaklaşık 200 göçmenin, binadaki bürolara girmesi ve raylara oturması nedeniyle tren seferleri durduruldu.

Bölgeye sevk edilen çok sayıda polis, istasyon çevresinde güvenlik önlemi aldı. İstasyon Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Atina-Selanik seferlerinin iptal edildiği bildirildi.

BM MÜLTECİLER YÜKSEK KOMİSERLİĞİ UYARDI

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nden (UNHCR) yapılan açıklamada ise sığınmacılar “sahte haber” ve “yanlış bilgi” olarak adlandırılan söylentilere karşı uyarıldı. UNHCR, açıklamasında “Lütfen karadan da olsa, denizden de olsa resmi olmayan eylemliliklere karşı dikkatli olun. Bunlar riskli ve tehlikeli. Sınırları düzensiz olarak geçmeyi amaçlamak çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanıyor ve gözaltı, tutukluluk, ailelerin ayrı düşmesi ve hatta ölümle sonuçlanabiliyor” dendi.

Avrupa Parlamentosu göçmenlere 16 milyar euro ayırdı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder