15 Haziran 2019 Cumartesi

İki ayrı yargı paketi ile infaz değişikliği yolda

İnfaz sürelerini de kapsayan iki ayrı yargı paketi üzerinde çalışan AKP, önümüzdeki hafta ilk paketi TBMM gündemine getirecek. Terör suçlarında infaz süresi kısalıyor.

BOLD- AKP iki formül üzerinde çalışıyor: İnfaz süresinin uygulanma oranını “beşte üçe” düşürme ve şartlı salıverilme süresine 1 yıl kalanların denetimli serbestlikten yararlandırılması. Ancak hukukçular 1 yıl denetimli serbestliğin yasada zaten var olduğunu belirtiyor.

İNFAZ SÜRESİ UYGULAMA ORANI BEŞTE ÜÇ’E İNECEK

AKP, adı “af” olmasa da MHP’nin talebini karşılamak ve 260 binin üzerinde hükümlü ve tutuklunun bulunduğu cezaevlerindeki doluluk oranını azaltmak için iki formül geliştirdi. 2005 yılında hapis cezalarındaki infaz süresinin uygulanma oranını “yarısı”ndan “üçte iki”ye çıkaran AKP, söz konusu oranı yeniden düşürmek istiyor. “Yarısı”nın da az olacağını değerlendiren AKP kurmayları, “Yarısından bir tık fazla, üçte ikiden bir tık az olabilir” görüşünü dile getiriyor. Oranın “beşte üç” biçiminde uygulanabileceği kaydediliyor.

DENETİMLİ SERBESTLİĞE KADEME GELİYOR

Tıka basa dolu olan cezaevlerinin sayısını azaltmak için erken tahliye yolunu açan ikinci formül ise, “şartlı salıverilme süresine 1 yıl kalanların denetimli serbestlik uygulanarak tahliye edilmesine” ilişkin hükümdeki sürelerin kademelendirilmesi olacağı belirtiliyor. Cumhuriyet’in haberine göre, tüm cezalara “standart 1 yıl” yerine 20 yıl hapis cezası olan bir hükümlüye 2 yıl, 2 yıl hapis cezası olana ise 2 ay gibi bir sisteme geçilmesi üzerinde duruluyor.

İLK PAKET İSTANBUL SEÇİMLERİ ÖNCESİNDE

TBMM’ye önümüzdeki günlerde sunulması, İstanbul seçimi öncesinde en azından komisyondan geçirilmesi hedeflenen ilk pakette, hâkim ve savcı yardımcılığı, avukatlara yapılacak meslek sınavı, istinafta kesinleşen 5 yılın altındaki cezalara temyiz yolunun açılmasının da aralarında bulunduğu kapsamlı düzenleme içermeyen değişikliklerin yer alması bekleniyor.

İKİNCİ PAKETE SON ŞEKLİNİ ERDOĞAN VERECEK

İkinci pakete ise ceza infaz sisteminde değişiklik, erken yaşta evlilikler, nafaka gibi birden fazla maddede değişiklik gerektiren düzenlemelerin konulması planlanıyor. Paketlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yapılacak son değerlendirmenin ardından netlik kazandırılacağı kaydediliyor.

BAZI SUÇLAR KAPSAM DIŞI BIRAKILACAK

Kadın ve çocuğa şiddet, çocukların cinsel istismarı ve uyuşturucu suçları başta olmak üzere bazı suçların kapsam dışında tutulması ya da infaz sürelerindeki indirimin daha sınırlı olması üzerinde duruluyor. Hükümlülerin şartlı salıverilme için cezalarının son 6 ayında açık cezaevinde bulunma koşulundaki süreler de yeniden değerlendiriliyor. Hırsızlık ve darp gibi suçlarda faillerin hiç cezaevine girmeden cezaların ertelenmesinin yarattığı rahatsızlık nedeniyle bu gibi suçlarda çok kısa süre olsa da hapis yatılması için düzenleme yapılacak. Terör suçlarının ise kapsam dahilinde olup olmayacağı henüz netlik kazanmış değil.

Bayramdan sonra mini yargı paketi ile dolaylı af mı geliyor?

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder