13 Haziran 2019 Perşembe

Rus Haber Ajansları: Rusya ve Türkiye İdlib’de ateşkes konusunda anlaştı

Rus haber ajansları, İdlib’de ateşkes konusunda Rusya ve Türkiye’nin anlaştığını duyurdu. Ne zaman yürürlüğe girdiği tartışmalı olan ateşkes sonrası bölgede çatışmaların azaldığı belirtildi.

BOLD – Rus resmi haber ajansları, RIA ve Interfax, Suriye Ordusu ile muhalif güçler arasındaki çatışmaları sona erdirmek için ateşkes yapıldığını açıkladı. RIA ve Interfax, ateşkes anlaşmasının Rusya ve Türkiye arasında müzakere edildiğini belirtti.

ATEŞKESİN NE KADAR SÜRECEĞİ BELİRSİZ

Haber ajanslarına konuşan Rus Tümgeneral Viktor Kupchishin, ateşkesin yürürlüğe girdiğini ve muhalif bölgelerden yapılan atışların azaldığını ifade etti. 

Rus Tümgeneral Viktor Kupchishin, ateşkesten sonra Hama bölgesinde muhaliflerin Suriye Ordusu’na sadece 2 kez saldırı düzenlediğini, hükümet güçlerinin ise buna karşılık vermediğini iddia etti. 

Ateşkesin ne zaman yürürlüğe girdiği konusunda ise belirsizlik var.

Rus haber ajanslarının haberlerinde ateşkesin Salı’yı Çarşamba’ya bağlayan gece yürürlüğe girdiği ifade edildi. Ancak bölgedeki siviller Çarşamba günü gün boyunca Suriye Ordusunun top atışlarının ve bombalamanın devam ettiğini belirttiler.

Gece yarısından itibaren askeri operasyonların azaldığı, gözetleme ve istihbarat uçaklarının ise halen uçmaya devam ettiğini kaydettiler.

Rus haber ajansları ateşkesin ne kadar yürürlükte kalacağı konusunda da bilgi verilmedi.

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ise ateşkesin Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece yürürlüğe girdiğini duyurdu. Çarşamba günü hava saldırılarının yoğun şekilde devam ettiğini bildirdi.

İDLİB ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ 

Türkiye ve Rusya, İdlib’deki muhaliflerin ağır silahlardan arındırılması ve bölgede Suriye güçleri ile muhalifler arasında bir tampon bölge kurulması konusunda anlaşmıştı. Ancak bu konuda hiçbir ilerleme sağlanamadı.

Bölgede el Kaide bağlantılı Hayat Tahrir Eş-Şam tamamen kontrolü sağladı. Rusya ve Suriye Ordusu, bir çatışmasızlık döneminin ardından Nisan ayında bölgeye yönelik saldırılarını yeniden yoğunlaştırdı.

Türkiye’nin bölgede 12 askeri gözlem noktası bulunuyor. İdlib’de çoğu Suriye’nin diğer bölgelerinden kaçan yaklaşık 3 milyon kişi yaşıyor. Rusya ve Suriye Ordusu’nun bölgeye büyük bir saldırı düzenlenemesi durumunda yüz binlerce Suriyelinin Türkiye’ye yeni büyük bir göç dalgası başlatmasından korkuluyor.

NİSAN’DA ÇATIŞMALAR YENİDEN BAŞLADI

Muhaliflerin kontrolündeki son büyük bölge İdlib’de çatışmalar Nisan’dan bu yana arttı. Rus uçakları ve Suriye Ordusunun 6 haftadır süren saldırılarında yüzlerce kişi öldü. Yaklaşık 300 bin kişi evlerini terk ederek Türkiye sınırına yakın bölgelerde yaşamaya çalışıyor. Ancak sınırın kapalı olması nedeniyle Türkiye’ye geçemiyor.

Rus uçaklarının İdlib’e hava saldırısında 25 sivil katledildi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder