15 Haziran 2019 Cumartesi

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu düşürdü: ‘Kriz riski artıyor’

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin notunda indirim ödemeler dengesi krizi riskinin artmaya devam ettiği görüşümüzü yansıtıyor açıklamasını paylaştı. Türkiye’nin notunu bir kademe düşüren Moody’s’in değerlendirme skalasına göre, B1 seviyesindeki ülkeler yüksek kredi riskine sahip olarak görülüyor.

Moody’s’in açıklamalarına göre Türkiye’nin döviz rezervi tamponları zayıf ve bunların gelecek iki yılda ekonomi genelindeki kısa vadeli yükümlülüklere göre daha da zayıflaması bekleniyor.

‘SEÇİM TEKRARI VE S-400 KRİZİ’ 

Moody’s İstanbul’daki seçim tekrarının belirsizlik yarattığını, ABD ile yaşanan S-400 krizinin ve ABD Kongresi’nin değerlendirmeye alacağı olası yaptırımların Türkiye ekonomisi ve finansal sistemi üzerinde baskı oluşturduğunu belirtti.

Not indirimine dair raporda kurum, Türkiye’nin göreceli olarak sakin geçen Eylül 2018-Şubat 2019 periyodundan sonra ara ara vuran bir döviz krizi ile yeniden karşı karşıya olduğunu belirtti. Türkiye’nin döviz rezervlerinde düşüş TCMB’nin şeffaflığı ve bağımsızlığı konusunda daha fazla endişeyi ortaya çıkarıyor diyen Moody’s geçtiğimiz yılın Mart ayında yaptığı indirimin ardından Ağustos ayında da bir indirim yaparak Türkiye’nin notunu Ba2’den Ba3’e düşürmüştü.

Bu indirimle beraber Türkiye’nin junk “yatırım yapılamaz” seviyesindeki görünümü daha da derinleşmiş oldu.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI: PERFORMANSIMIZ GÜÇLÜ 

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesine tepki gösterdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada “Ekonomik kırılganlıklar değerlendirilirken dikkate alınması gereken bir diğer unsur da ekonomik aktörlerin borçluluk düzeyidir. Türkiye, hem toplam ekonomi hem de her bir ekonomik aktör düzeyinde bakıldığında oldukça güçlü bir performans göstermektedir.” denildi.

kronos

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder