31 Aralık 2019 Salı

Osmanlı Denizcisi Kılıç Ali Paşa | Çağlayan Dergisi

Kılıç Ali Paşa, 1500 yılında İtalya’nın La Castella kasabasında, yoksul bir balıkçının oğlu olarak dünyaya gelir. Rivayete göre, 11 yaşında Napoli’deki papaz okuluna giderken Ali Ahmet Reis tarafından esir alınır. Asıl adı Giovanni Dionigi Galeni olan Kılıç Ali Paşa, uzun süre Müslüman denizcilerin kadırgalarında forsalık yapar. Müslüman olan ve Ali adını alan paşa, sonradan Müslüman olan denizcilere verilen “Uluç” namı ile anılmaya başlar. Artık o denizlerin Uluç Ali Reisidir. Turgut ve Piyale Paşalarla beraber büyük Osmanlı denizcisi Barbaros Hayrettin Paşa’nın yanında denizcilik eğitimi alır.

Cezayir Beylerbeyi

Kanunî Sultan Süleyman devrinde Barbaros Hayrettin, Turgut ve Piyale Paşaların bulundukları deniz muharebelerine katılarak bir hayli tecrübe kazanan Kılıç Ali Paşa, 1565’te İskenderiye Beylerbeyliğine tayin olunur. Mısır donanmasıyla beraber katıldığı Malta Seferi’nde Turgut Reis’in şehit düşmesi üzerine, onun yerine Trablusgarp Beylerbeyliğine, 1568’de ise Cezayir Beylerbeyliğine tayin edilir. Buradaki görevi boyunca başta İspanyollar olmak üzere Haçlılara karşı başarıyla mücadele eder.

Kıbrıs’ın Fethi

Akdeniz hâkimiyeti için son derece stratejik bir konuma sahip olan ve Venediklilerin denetiminde bulunan Kıbrıs’ın, Sultan II. Selim döneminde Lala Mustafa Paşa’nın da teşvikiyle kuşatılmasına karar verilir. Bu karar, Osmanlı yöneticilerini ikiye bölmüştür. Sadrazam Sokullu’nun da içinde yer aldığı bazı devlet adamlarında Kıbrıs’ın fethi ile Haçlıların Osmanlıya karşı büyük bir mücadele başlatacağı görüşü hâkimdir. Nihayetinde Şeyhülislam Ebüssuûd Efendi’nin, Kıbrıs’ın eski bir İslam beldesi olduğunu, buradaki İslami eserlerin de tahrip edildiğini ifade ederek fethin lüzumlu olduğu yönünde fikir beyan etmesiyle sefere karar verilir. 1 Temmuz 1570’te başlatılan Kıbrıs kuşatması 1 Ağustos 1571’de başarıyla tamamlanır. Ada 4 Temmuz 1571’de Osmanlı askerlerince Venediklilerden teslim alınır.



Yazının Kaynağı: Çağlayan Dergisi https://caglayandergisi.com/2019/12/31/osmanli-denizcisi-kilic-ali-pasa/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder