1 Ocak 2020 Çarşamba

Asgari ücretli vergiye çalışıyor

Yıllık brüt geliri 35 bin 316 lira olan asgari ücretli çalışan, kazancının 11 bin 669 lirasını vergiye kaptıracak. Asgari ücretlinin maaşının üçte birini devlet alacak.

BOLD – Aylık brüt maaşı 2 bin 943 lira olan bir asgari ücretli, 618.30 lirası kaynağında kesilen vergi ve SGK primi, 354.13 lira da dolaylı vergi olmak üzere ayda 972.43 lira vergi ödeyecek. Yıllık 35 bin 36 liralık brüt gelirinin yüzde 33’ü, bir başka ifadeyle 11 bin 669 lirası vergiye gidecek ve eline sadece 23 bin 647 lira kalacak.

Tabloyu değerlendiren vergi uzmanı ve Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Ozan Bingöl, “Asgari ücretlinin İstanbul’da geçinebilmesinin bilimle izahı mümkün değil” dedi.

BİLİMLE İZAHI MÜMKÜN DEĞİL

Dr. Bingöl, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dikkate alınmazsa vergilerin brüt maaşa oranının yüzde 40’ı bulduğunu söyledi. Asgari ücretlinin 30 gün boyunca emek, ter, çile çekip hak ettiğinin altında bir ücret alıp onun yarıya yakınını geri vermek zorunda kaldığına dikkat çeken Bingöl, “Bir asgari ücretlinin İstanbul’da geçinebilmesinin bilimle izahı mümkün değildir. Çünkü geçinmekten kastımız, insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesidir” dedi. Önemli olanın vergiyi harcayandan değil, kazanandan toplamak olduğuna da işaret ederek, vergiyi tavana yaymak gerektiğini vurguludı.

SİSTEM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Vergi Uzmanı Bingöl ayrıca şu noktaların altını çizdi: “Unutmamak gerekir ki, ülkemizde en yüksek gelire sahip yüzde 20’lik grubun gelirden aldığı pay yüzde 47.6 iken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay yüzde 6.1’dir. Bugüne kadar vergiden payına düşeni alanlar, gelirden de paylarına düşeni almalılar, aksi halde bu sistem sürdürülebilir olmayacaktır.”

5 bin 300 personelli TRT, dış yapıma 1 milyar 150 milyon lira ödedi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder