3 Ocak 2020 Cuma

İran’ın Orta Doğu’daki istihbarat faaliyetlerini yöneten isim: Kasım Süleymani

1979 İran Devrimi’nden bu yana Tahran’ın bölgedeki istihbarat faaliyetlerinde önemli bir rol oynayan Kasım Süleymani, son 10 yılda Lübnan, Irak, Suriye, Gazze ve Yemen’de İran’ın attığı adımları yönlendiren bir isim oldu.

BOLD – İran’da 1979’da gerçekleştirilen İslam Devrimi’nden bu yana adı gündemden hiç düşmeyen ve devrimin “şahin” isimlerinden olan Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Irak’ın başkenti Bağdat’ta ABD tarafından düzenlenen saldırıda 62 yaşında öldürüldü.

Resmi sıfatı Kudüs Gücü Komutanı. Kudüs Gücü, İran’ın yurt dışı operasyonları için kurulmuş özel bir birlik. Güç, İran İslam Cumhuriyeti’nin en yüksek siyasi ve dini makamı olan Ayetullah Ali Hamaney’den doğrudan emir alıyor.

İLKOKUL MEZUNU İNŞAAT İŞÇİSİ

İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, 1956’da İran’ın güneydoğusundaki, Afganistan sınırına yakın Rabord köyünde doğdu.

İlkokul mezunu bir inşaat işçisiydi ancak Süleymani’nin kaderi 19 yaşındayken, İran’ın şu anki dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in öğrencilerinden birinin verdiği sohbetlere katılmaya başlamasıyla değişti.

Hamaney’le doğrudan bağlantı kuran Süleymani, sadece birkaç yıl sonra İran İslam Devrimi gerçekleşip Hamaney liderlik koltuğuna oturduğunda, Devrim Muhafızları’nın göze çarpan isimlerinden biri olmuştu.

İran-Irak Savaşı’nda cephede savaştıktan sonra uzun süre Afganistan sınırındaki birliklerin komutanı olarak görev yaptı.

KUDÜS GÜCÜ KOMUTANI

Hamaney, 1998’de, İran devrimi sonrası İran’ın etkisini bölgede yaymak üzere kurulan Devrim Muhafızları’nın bünyesindeki en etkili güç olan Kudüs Gücü’nün başına Süleymani’yi getirdi. O tarihten bu yana da doğrudan Hamaney’e bağlı olarak çalıştı.

Kasım Süleymani’nin komutan olmasından sonra Kudüs Gücü, tüm bölgede istihbarat faaliyeti yürüten, özel operasyonlar da yapan, sadece devletlerle değil devlet dışı gruplarla da yakın ilişki geliştirerek etkinliğini geniş bir alana yayan bir silahlı güce dönüştü.

SURİYE İÇ SAVAŞININ SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Kudüs Gücü ve Kasım Süleymani, son dönemde bölgede etkinliğini savaşçıları üzerinden artırdı.

Suriye’de yakın ilişki içinde olduğu Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine karşı başlayan iç savaşta, Esad’ın yanında savaşmak üzere Afganistan’dan, Irak’tan ve Lübnan’dan Şii milis güçlerini Suriye’ye gönderdi. İç savaş boyunca birkaç kez Suriye’nin farklı bölgelerinde cephede görüldü.

Haziran 2013’te, Lübnan sınırındaki Kuseyr’in Şam ordusu tarafından ele geçirilmesi, muhaliflerin 2 yılda büyük kazanımlar elde ettiği Suriye’de iç savaşın seyrini değiştiren olay oldu. Kasım Süleymani’nin, Hizbullah lideri Nasrallah’tan savaşçılarını Kuseyr’e göndermesini sağladığı ortaya çıktı. Hizbullah’ın ilk kez Suriye’de aktif olarak savaştığı cephede Esad büyük bir kazanım elde etti.

LÜBNAN VE HİZBULLAH ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Lübnan’daki birçok siyasetçi ve uzman, Lübnan siyasetine ve İsrail’le olan çatışmalara yön veren örgütün Hizbullah olmadığını, doğrudan Kudüs Gücü ve Kasım Süleymani olduğunu söylüyor.

Süleymani, İran devlet televizyonuna verdiği bir röportajda, 2006’da başlayan Hizbullah öncülüğündeki Lübnan-İsrail savaşı sırasında cepheye giderek Hizbullah savaşçılarına liderlik ettiğini söyledi.

Filistin’de de İsrail’e karşı sert tutumuyla bilinen Hamas örgütüyle yakın ilişki içindeydi.

11 Eylül saldırıları sonrasında Kasım Süleymani’nin yönlendirmesiyle İran’ın El Kaide’ye ait tespit ettikleri üslerin yerlerini Amerikalılarla paylaştığı biliniyor.

IRAK SAVAŞI VE Şİİ ÖRGÜTLER

Kasım Süleymani’nin komutanı olduğu Kudüs Gücü, Irak’ta Hizbullah Tugayları, Mehdi Ordusu ve Bedir Tugaylarını o dönemde Irak’ta Amerikan işgaline karşı mücadele etmek üzere bir araya getirdi.

IŞDİ VE HAŞDİ ŞABİ

Süleymani, 2014’te IŞİD’in ortaya çıkmasıyla birlikte şu anda ülkedeki en büyük askeri güçlerden biri haline gelen Irak Halk Seferberlik Güçleri’nin (Haşdi Şabi) kurulmasında etkili oldu.

IŞİD’e karşı savaşmak üzere kaydolan gençleri Haşd-i Şabi bünyesinde toplayarak 50 binin üzerinde savaşçı kazandı. Hizbullah Tugayları ve Bedir Grubu’nu da Haşd-i Şabi’nin parçası haline getirdi. IŞİD’e yönelik savaş sırasında Kasım Süleymani defalarca Irak’ta cephede görüntülendi.

2018’de Amerikan ordusunun Orta Doğu’daki aktivitelerinden sorumlu komutanlardan Joseph Votel, “Nerede İran’ın bir hareketliliği varsa, orada Kasım Süleymani’yi görüyoruz. Lideri olduğu Kudüs Gücü en büyük tehdit” demişti.

ABD Bağdat’ı vurdu: Kudüs Gücü Komutanı İranlı General Kasım Süleyman öldürüldü

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder