2 Ocak 2020 Perşembe

Irak’ta protestocular ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği önünden çekildi

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği önünde iki gün süren ve büyükelçiliğin dış duvarlarının aşıldığı protestolar sona erdi. Irak Hükumeti, protestocuların tamamen çekildiğini açıkladı. ABD, büyükelçilikte güvenliği sağlamak için ilk aşamada Kuveyt’ten 750 takviye askeri bölgeye gönderdi.

BOLD – Washington’un İran destekli Haşdi Şabi fraksiyonlarından Hizbullah Tugayları’na (Kataib Hizbullah) yönelik hava saldırılarını ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği önünde 2 gün süreyle protesto eden göstericiler eylemlerini tamamen sona erdirdi.

Göstericiler ABD’nin Haşdi Şabi fraksiyonlarından Hizbullah Tugayları’na (Kataib Hizbullah) düzenlediği saldırıları protesto için ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği önünde toplanmıştı.

ABD, hafta sonu Hizbullah Tugayları’na ait Irak’ta üç, Suriye’de ise iki noktayı vurmuş, 28 kişi ölmüş, 60’a yakın kişi de yaralanmıştı. ABD, geçen hafta Kerkük’teki askeri üsse düzenlenen roketli saldırıdan Hizbullah Tugayları’nı sorumlu tutmuştu.

KRİZ, SALI GÜNÜ ZİRVEYE ÇIKTI

Protestocular salı günü büyükelçilik binası önündeki binanın camlarını kırarak içeriye girmiş ve binanın bazı bölümlerini ateşe vermişti. Bu sırada Iraklı güvenlik güçleriyle göstericiler arasında çatışma yaşanmıştı.

Washignton ile Bağdat arasında üst düzey yetkililerin telefon trafiğinden sonra, Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi, protestocuların çekilmesi çağrısı yapmıştı.

ABD Başkanı Donald Trump, protestolardan İran’ı sorumlu tutulmuş ve Twitter üzerinden, can kaybı ya da maddi zarar olması durumunda “Çok büyük bedel ödeyecekler. Bu bir uyarı değil, tehdit” açıklaması yapmıştı. ABD büyükelçiliği korumak için 750 askeri takviye amaçlı bölgeye gönderdiğini açıkladı.

Ardından İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, Irak’ta Amerika karşıtlığının yaygın olduğunu ve “Amerika’nın hiçbir şey yapamayacağını” söylemişti.

HAŞDİ ŞABİ ÇEKİLME ÇAĞRISI YAPTI

Şii milislerin şemsiye örgütü konumundaki Haşdi Şabi (Halk Seferberlik Güçleri), göstericilerin mesajının gerekli yerlere ulaştığını belirtti ve çarşamba günü göstericilerden Irak hükümetine duyulan saygı nedeniyle ABD Büyükelçilik binası önünden çekilme çağrısı yaptı.

Çarşamba akşamı Irak ordusu tüm protestocuların çekildiğini, çadırların kaldırıldığını ve Irak güvenlik güçlerinin de büyükelçiliğin bulunduğu bölgeyi tamamen emniyete aldığını açıkladı. Büyükelçilik binasının bir süre kapalı kalacağı açıklandı.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, bütün konsolosluk işlemlerinin askıya alındığını ve ileriye dönük bütün randevuların da iptal edildiğini açıkladı.

ABD’nin 2003’teki Irak işgali sırasında, Bağdat’ta Dicle Nehri’nin kenarında ve çok sıkı güvenlik önlemleriyle korunan Yeşil Bölge’nin sınırları içinde inşa edilen büyükelçilik, ABD’nin en büyük diplomatik misyonu olma özelliğini taşıyor.

BAĞDAT’A TAKVİYE ASKERLER

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nde yaşanan olayların ardından bölgeye 750 takviye asker göndereceklerini açıklamıştı. Askerlerin bir bölümünün intikali, 82. Hava İndirme Tümeni’nin sosyal medya hesabından paylaşıldı.

Amerikalı yetkililer, ilk aşamada Kuveyt’teki üste görevli 750 takviye askerin bölgeye gönderileceğini, önümüzdeki günlerde de bölgeye gönderilecek asker sayısının 4 bini bulabileceğini belirtmişti.

ABD ordusunun 82. Hava İndirme Tümeni’nin Twitter hesabından yaklaşık 650 askerin uçaklara binerek bölgeye intikal etmeye hazırlandığı anların fotoğrafları paylaşıldı.

İran’ın eski Cumhurbaşkanı Ahmedinejad: 2020’de Mehdi gelecek!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder