2 Ocak 2020 Perşembe

Libya’ya asker gönderme tezkeresi bugün TBMM’de oylanacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini bugün oylayacak.

BOLD TBMM Genel Kurulu, Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin görüşülmesi için Meclis Başkanı Mustafa Şentop tarafından yapılan çağrının ardından olağanüstü toplanıyor.

TSİ 14.00’te açılacak Genel Kurul’un tek gündem maddesi, Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi olacak.

Tezkere metninin okunmasıyla başlayacak görüşmelerde siyasi parti grupları 20’şer dakika söz alacak. Görüşmelerin ardından tezkere oylanacak.

Türkiye, Libya’da Birleşmiş Milletler (BM) dahil uluslararası toplumun büyük bölümü tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükumeti’ni destekliyor.

Libya’nın batısında bulunan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükumeti ile Türkiye arasında 27 Kasım 2019’da “Güvenlik ve İşbirliği Mutabakat Muhtırası” ile “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” imzalanmıştı.

Libya’nın doğusu ise General Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu’nun kontrolünde. Trablus’u ele geçirmek için askeri operasyonlarını sürdüren General Hafter; Rusya, Fransa, Ürdün, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri tarafından destekleniyor.

“SALDIRILAR DURURSA LİBYA’YA GİTMEYİZ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Libya tezkeresinin TBMM’de görüşülmesinden bir gün önce  yaptığı açıklamada tezkere geçtikten sonra Halife Hafter güçlerinin saldırılarını durdurması halinde Libya’ya asker gönderilmesine gerek kalmayacağını belirtti.

Oktay “Tezkere geçtikten sonra diğer tarafta farklı bir duruş olur, ‘tamam çekiliyoruz, saldırıdan vazgeçtik’ diye, uygundur, niye gidelim o zaman?” dedi.

“Türkiye, Suriyeli silahlı grupları Libya’ya göndermeye hazırlanıyor”

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder