2 Ocak 2020 Perşembe

Yargıtay, Danıştay ve YSK başkanları değişiyor

Yeni yılda Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve Yüksek Seçim Kurulunda (YSK) önemli değişiklikler olacak. Yargıtay, Danıştay ve YSK başkanı yerine yenileri seçilecek.

BOLD – Yüksek yargıda bu yıl seçim senesi olacak. Martta yaş haddinden emekli olacak Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit ile Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün yerine yeni isimler seçilecek. Emekliliğe ayrılacak Anayasa Mahkemesi üyesi Recep Kömürcü ile görev süresi bitecek YSK Başkanı Sadi Güven ve 5 üyenin yerine de seçim yapılacak.

İLK SEÇİM YSK ÜYELİKLERİ İÇİN

Yeni Şafak’tan Osman Özgan’ın haberine göre ilk seçim YSK üyelikleri için yapılacak. YSK’da, altısı Yargıtay, beşi Danıştaydan olmak üzere 11 üye bulunuyor. Söz konusu üyelerden, Yargıtay kökenli Başkan Sadi Güven, Faruk Kaymak ve Refik Eğri ile Danıştay kökenli Zeki Yiğit, İlhan Hanağası ve Nakiddin Buğday’ın görev süreleri 23 Ocak’ta doluyor. Bu durumda, YSK için Yargıtay’dan ve Danıştaydan 3’er üye belirlenecek. Seçimlerin ocak ayının ikinci haftası yapılması bekleniyor.

GÜVEN’İN YERİNE YENİ İSİM

Yargıtay ve Danıştay Genel Kurullarınca yapılacak seçimde, üye tam sayılarının salt çoğunluğunu alan adaylar YSK’ya seçilecek. YSK’ya 6 üyenin seçilmesinin ardından ise Sadi Güven’in yerine başkanlık görevini yürütecek isim belirlenecek. Bu kapsamda, YSK üyeleri toplanacak, salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir Başkan seçecek.

23 MARTTA EMEKLİ OLUYOR

Yüksek yargıdaki önemli seçimlerden birisi de Yargıtay Birinci Başkanlığı için olacak. Mevcut başkan İsmail Rüştü Cirit, 23 Mart’ta yaş haddinden emekliğe ayrılacak. Yargı kulislerinde, muhtemel adayların isimleri de konuşulmaya başlandı. Bu kapsamda, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca, adaylardan üye tam sayısının salt çoğunluğunu alan isim Yargıtay’ın yeni başkanı olup 4 yıllığına görev yapacak. Mevzuata göre, ilk üç oylamada sonuç alınamazsa seçim, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday arasında yapılacak. Dördüncü ve beşinci oylamalarda da salt çoğunluk sağlanamazsa seçim yeniden adaylık başvurusunda bulunanlarla tekrarlanacak.

ÇAY TOPLAMA KARESİ UNUTULMADI

Cirit, 10 Şubat 2015’te Yargıtay Birinci Başkanlığına seçildi. 4 yıllık görev süresi dolması nedeniyle 11 Şubat 2019’da yapılan seçimde tek aday olan Cirit, ikinci kez başkan seçildi. Başkan Cirit’in AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile çay toplama karesi, görev süresi içinde en çok tartışılan noktalardan biri olmuştu.

YAKA İLİKLEYEN GÜNGÖR DE EMEKLİ OLUYOR

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör de, 20 Mart’ta yaş haddinden emekliğe ayrılacak. Seçimlerin yaklaşması dolayısıyla Danıştayda da kulislerin hareketlendiği ifade ediliyor. 2008’de Danıştay Üyeliğine seçilen Güngör, 12 Haziran 2012’de Danıştay Genel Kurulunca Danıştay Başkanvekilliğine, 18 Temmuz 2013’de ise Danıştay Başkanlığına seçildi. Tayyip Erdoğan karşısında düğmesiz cübbesini iliklemeye çalışırken ki hali ile hatırlanan Güngör, 4 yıllık görev süresi dolması nedeniyle yapılan seçimde 11 Temmuz 2017’de ikinci kez başkan seçildi.

İHLAL VAR YÖNÜNDE OY KULLANDI

Yüksek yargıdaki bir diğer seçim ise AYM üyeliği için olacak. Yargıtay üyesiyken 2008’de dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından AYM’ye seçilen Başkanvekili Recep Kömürcü, 3 Nisan’da yaş haddinden emekli olacak. Kömürcü’nün yerine seçilecek ismi belirlemek için Yargıtay Genel Kurulunca seçim yapılacak. Yargıtay kulislerinde, AYM üyeliği için şu ana kadar 10’ya yakın adayın ismi konuşuluyor. Seçimde en çok oy alan 3′ isim Cumhurbaşkanlığına gönderilecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, birini, AYM üyeliğine seçecek.

Başkanvekili Kömürcü, 8 Ekim 2019 AYM Genel Kurulu’nda yapılan toplantıda başkanvekilliğine seçilmişti. Kömürcü ayrıca kamuoyunda Barış Akademisyenleri olarak bilinen aydınların, imzaladığı Bu Suça Ortak Olmayacağız bildirisi nedeniyle AYM’de görülen hak ihlali başvurusu oylamasında, akademisyenler lehinde oy kulanıp, hak ihlali kararı çıkmasına katkı sağlamıştı.

Saadet Partisi Libya Tezkeresi’ne ‘evet’ diyeceğini açıkladı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder