3 Ocak 2020 Cuma

ABD, Rusya ve Mısır’dan Libya tezkeresine tepki

ABD, Rusya ve Mısır, Türkiye’nin Libya’ya asker gönderme tezkeresine tepki gösterdi. Trump Erdoğan’ı aradı, ‘Dış müdahale durumu karmaşık hale getiriyor’ dedi.

BOLD – Beyaz Saray, ABD Başkanı Donald Trump’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak “Dış müdahale durumu karmaşık hale getiriyor” dediğini açıkladı.

Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, “Başkan Trump, yabancı güçlerin müdahalesinin Libya’da durumu karmaşıklaştırdığına dikkat çekti” denildi.

Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Trump’ın dış müdahaleyi eleştiren sözlerine veya Erdoğan’ın buna nasıl yanıt verdiğine dair bir ifade yer almadı. Açıklamada sadece diplomatik bir dille hangi konuların görüşüldüğüne ilişkin bilgiler verildi.

RUS MİLLETVEKİLİ: ENDİŞE VERİCİ

Rusya’dan konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Ancak Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’nın Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leonid Slutskiy, TBMM’de alınan kararın endişe verici olduğunu söyledi.

Bu adımın Libya’daki krizi derinleştirip durumu daha da karmaşık bir hâle getirebileceğini belirten Slutskiy, askeri müdahalenin “en iyi çözüm olmadığını” ifade etti.

Rus Milletvekili Dmitri Novikov da, Türkiye’nin bölgedeki askeri varlığının “durumu kötüleştirmekten öteye gidemeyeceğini” söyledi.

MISIR: SORUMLULUK TÜRKİYE’YE AİT

TBMM’nin Libya tezkeresini onaylamasını “sert bir şekilde” kınayan Mısır Dışişleri Bakanlığı, “bu adımın yol açacağı sonuçlar” hakkında Türkiye’yi uyardı.

Mısır Dışişleri, “Böylesi bir müdahale Akdeniz bölgesinin istikrarını olumsuz bir şekilde etkiler ve bunun tüm sorumluluğu Türkiye’ye ait olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın Facebook sayfasında yayımlanan açıklamada, “Türk Parlamentosu’nun bu adımı uluslararası meşruiyetin ve BM Güvenlik Konseyi’nin Libya’ya yönelik kararlarının pervasızca çiğnenmesi anlamına gelmektedir”denildi.

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi de bu açıklamadan bir saat sonra Ulusal Güvenlik Konseyi’nin toplantıya çağırdı.

“HAFTER MISIR’DAN DESTEK İSTEDİ” İDDİASI

Bu arada Libya’nın büyük bir bölümünü kontrol altında tutan General Halife Hafter’in iki günlük Mısır ziyareti sırasında, Devlet Başkanı Abdülfettah Es-Sisi ile görüşerek askeri destek istediği iddia edildi.

Hafter’in Kahire’deki Federal Saray’da görüştüğü Sisi’ye “Türk askeri Libya’ya ulaştığında, savaş sona erecek ve Erdoğan’ın askerlerini sınırınızda bulacaksınız” dediği belirtildi.

HAFTER, HALKI TÜRKİYE’YE KARŞI DİRENİŞE ÇAĞIRDI

General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu da halkı Türk askerlerine karşı silahlanmaya ve silahlı direnişe çağırdı. Libya Ulusal Ordusu tarafından yapılan açıklamada ülkeyi korumanın halkın görevi olduğu belirtildi.

LİBYA TEMSİLCİLER MECLİSİ OLAĞANÜSTÜ TOPLANIYOR

Libya’da Halife Hafter’in denetimindeki bölgede kalan Libya Temsilciler Meclisi de “pervasız Türk müdahalesi” olarak nitelediği TBMM tezkeresinin tartışılması için Meclis’i 4 Ocak’ta olağanüstü toplantıya çağırdı.

Meclis Başkanı Abdullah Belheig, toplantının Bingazi’de düzenleneceğini ve Türkiye’nin bu kararının ne gibi sonuçlara yol açabileceğinin konuşulacağını söyledi.

“UMH VATANA İHANET EDİYOR”

Meclis Başkan Yardımcısı Ehmayed Houma da, “Erdoğan’ın, kendi parlamentosunun üstüne yıktığı bu yanlış adımının bölgede ciddi yansımaları olacak” dedi.

Ehmayed Houma, Türkiye’den asker talebinde bulunan Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükumeti’ni “vatana ihanet” etmekle suçladı.

UMH’DEN KARARA DESTEK

Libya’da Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükumeti’nin İçişleri Bakanı Fathi Başağa ise Hafter’in güçleri tarafından yaratılan “büyük tehlikeler” nedeniyle Türkiye’de destek istediklerini söyledi.

Başağa, “Ulusal Mutabakat Hükumeti, meşruiyetini ve dış aktörlerce desteklenen bir grup darbecinin saldırısı altındaki sivilleri korumak için her hakka sahiptir” ifadesini kullandı.

Libya Devlet Yüksek Konseyi de TBMM’de kabul edilen Libya’ya asker gönderilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresini memnuniyetle karşıladı.

Libya Devlet Yüksek Konseyi, ülkedeki iç savaşı sona erdirmek amacıyla Birleşmiş Milletler himayesinde 17 Aralık 2015’te imzalanan Suheyrat Anlaşması kapsamında oluşturulmuş yürütme ve danışma kurumu.

Tezkere kabul edildi; Türk askeri Libya’ya gidiyor!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder