26 Mart 2020 Perşembe

Sanayi Bakanlığından koronavirüs tedavi ürünlerine hızlı destek

Fırsatçılığı sona erdirmek için koronavirüs tedavisinde kullanılacak ürünlere hızlıca destek vereceklerini açıklayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, fırsatçılık yaptığı belirlenen firmalara da bundan böyle bakanlık desteği verilmeyeceğini belirtti.

BOLD – Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında alınan kararları açıkladı. Virüse yönelik ürün projelerine destek sağlayacaklarını belirten Varank, bu kapsamda TÜBİTAK’ın proje beklediğini kaydetti. Varank, aşı üretimi ile ilgili yeni öneri getiren araştırmacıları TÜBİTAK’ın aşı araştırmalarına dahil edeceklerini kaydetti.

FIRSATÇILIK YAPANLARA DESTEK YOK

Fırsatçılık yapan firmaları da bir kez daha uyaran Bakan Varank, “Bu fırsatçıların canını yakacağız. Bu süreçte fırsatçılık yaptığı tespit edilen firmalar, bundan sonra hiçbir şekilde bakanlığımızın desteklerinden yararlanamayacak” ifadelerini kullandı. Virüsün global bir tehdide dönüşmesiyle medikal ekipmanlarda yüksek bir talep artışı olduğunu belirten Varank, “Talebi karşılamak için üreticilerimizle sürekli temas halindeyiz. Vereceğimiz destekleri tam da bu ihtiyacı sağlıklı bir şekilde karşılamak için devreye soktuk. Böylece düzgün ve dürüst işletmeleri destekleyerek fırsatçıların spekülasyon yapmasını engellemiş olacağız” dedi.

KREDİ ÖDEMELERİ 3 AY ÖTELENDİ

KOBİ’lerimizin 30 Haziran’a kadar ödemesi gereken kredilerini 3 ay ötelediklerini belirten Varank, “İşletmelerin ödeyecekleri taksitlerin tamamı bu düzenleme kapsamına alındı. Yani vade sayısı değişmeyecek herhangi bir yasal faiz de uygulanmayacak. KOSGEB paketinin son ayağında ise proje yükümlülüklerine getirdiğimiz dört ay ek süre var. Proje süresi ya da girişimcilik programı kapsamında 11 Mart’a kadar yükümlülüklerini yerine getirmesi gereken işletmelere 4 aya kadar ek süre veriyoruz” dedi.

TÜBİTAK, VİRÜS PROJESİ BEKLİYOR

TÜBİTAK tarafında virüsle ilgili yeni adımları bulunduğunu belirten Varank, “Covid-19’la mücadele kapsamında girişimcilerin ve bilim insanlarımızın getirecekleri projelerin bir an önce hayata geçmesini sağlayacak özel ve hızlı bir program hazırladık. 2 Nisan’a kadar açık olacak bu çağrılar maksimum bir hafta içerisinde değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak. Covid-19’un teşhis ve tedavisinde kullanılacak ürünlere; ortam koşullarının iyileştirilmesine yönelik ekipmanlara; hastalığın önlenmesinde etkili koruyucu ürünleri geliştiren AR-GE projelerine; salgının doğrudan veya dolaylı sonuçlarına etki edebilecek bilişim uygulamalarına hızlıca destek vereceğiz. Bu alanlarda çalışanlar TÜBİTAK’ın bu programına hızlıca başvurabilirler” dedi.

TÜBİTAK AŞI ARAŞTIRMALARINA BAŞLADI

Aşı ve ilaç geliştirme projelerindeki temel araştırmalara TÜBİTAK’ın liderlik yaptığını belirten Varank, “31 Ocak’ta TÜBİTAK ve üniversitelerden bilim insanlarımızla aşı geliştirme koordinasyon toplantılarına başladık. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’ne bağlı aşı ve ilaç geliştirme projelerini desteklemek için Covid-19 alt platformunu oluşturduk. Devam eden projelerden spesifik olarak bu virüse karşı dönüştürülebilecek olanları belirledik, destek süreçlerini başlattık. Yeni öneri getiren tüm araştırmacılarımızı sürece kolaylıkla dahil edeceğiz” dedi.

Human Rights Foundation: Tüm vicdan mahkûmları serbest bırakılsın!

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder