25 Mart 2020 Çarşamba

Türkiye 11 günde bin 500 vaka ile dünyanın zirvesinde!

Koronavirüsün ülkelere göre artış hızını araştıran uzmanlar, dikkat çeken bir sonuca ulaştı. Bin 500 vakaya sadece 11 günde ulaşan Türkiye, zirveye oturdu. İtalya’nın aynı sayıya erişmesi bir ayı bulurken, Türkiye’nin en yakın ‘rakibi’ İran oldu.

BOLD – Çin Wuhan kaynaklı koronavirüs (Kovid-19) salgını dünyada yayılmaya devam ediyor. Birçok ülke hastalıkla baş edebilmek için farklı tedbirler uyguluyor. Ancak virüsün yayılma hızı hayli yüksek seyrediyor.

İLK 100 BİNE 72 GÜNDE İKİNCİ 100 BİNE 11, 300 BİNE 4 GÜNDE ULAŞILDI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre Kovid-19’un dünya genelinde 100 bin vaka sayısına ulaşması için 72 gün gerekti. İkinci 100 bin için sadece 11 ve de 300 bin için yalnız 4 gün yetti.

SİRKECİ VE YÜCEŞAHİN YAYILIM HIZINI ANALİZ ETTİ

Londra/Regent’s Üniversitesi’nden Prof. Dr. İbrahim Sirkeci ve Ankara Üniversitesi’nden Doç. Dr. Murat Yüceşahin Birgün için yayılma hızını ele alan bir analiz hazırladı.

Yayılmayı bin vaka sayısına göre ele alan Sirkeci ve Yüceşahin, “Görece daha sanayileşmiş ülkelerde bu sayıya 40 gün veya daha uzun sürede ulaşıldığını görüyoruz. Japonya ve Güney Kore gibi çok erken tedbir alan yerlerde sürenin uzun olduğunu görüyoruz” dedi.

BİN SAYISINA SANAYİLEŞMİŞ ÜLKELERDE 40 VE ÜZERİ GÜNDE ERİŞİLDİ

Tedbir ve testte geriden gelenlerde sayıların hızla yükseldiği görüldü. Bin sayısına sanayileşmiş ülkelerde, 40 ve üzeri günde ulaşılırken Türkiye ve İran’da 10 ila 13 günde erişildi. Avrupa’da sosyal mesafe önlemlerine en erken başlayan İtalya’da ise 31 günde varıldı.

En çok vaka tespit edilen Çin, İtalya, İran, ABD ve İspanya gibi ülkelerde binden 15 bine kabaca 10 ila 12 günde ulaşıldı. İtalya ve Çin ise 15 binden 50 bine 9 ila 10 günde erişti.

YOĞUN TEST VE TEDBİRLERİN ÖNEMİNDE ŞÜPHE YOK

Tabloda umut verici olan, bu 5 ülkedeki artışlar şimdilik paralel görünüyor. Diğer yandan bu kötü haber çünkü salgının aynı hızla yayılma ihtimalinin yüksekliğine işaret ediyor.

Uzmanlar, artış farklılığının kültürel ve coğrafi sebeplerden olabileceğine dikkat çekti. “Yoğun test ve tedbirlerin öneminde şüple yok” diye konuştu.

UZMANLAR 3 FARKLI MODEL ÜZERİNDE DURUYOR

Peki, salgın bundan sonra nasıl ilerleyecek? Sirkeci ve Yüceşahin birkaç değişik model üzerinde duruyor:

– Birincisi: Japonya ve Güney Kore’de görülen yüksek test sayıları ve sıkı kontrolle eş güdümlü çok düşük vaka sayısı.

– İkincisi: İtalya’da gözlemlenen çeşitli sosyal mesafe tedbirlerine karşın hem vaka hem ölüm sayılarının yüksek seyri.

– Üçüncüsü: Hem test hem de vaka sayılarının düşük olduğu ama kontrolsüz yayılmanın yükselebileceği ülkeler.

10 GÜNDE 20 BİN VAKA BİN 200 İLA BİN 400 ARASI CAN KAYBI

Türkiye’nin İtalya’daki seyri yaklaşık 20 ila 22 gün geriden izlediğini söyleyen ikili, “11’inci günde gelinen seviye İtalya’nın 32’nci günde geldiğine çok yakın. Sayının önümüzdeki 10 günde 20 bine ve ölü sayısının maalesef bin 200 ila  bin 400’e yaklaşması muhtemel” dedi.

ABD’nin Pensilvanya eyaletinde bir Türk koronavirüsten hayatını kaybetti

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder