28 Mart 2020 Cumartesi

Çocuklarda ‘süper taşıyıcı’ riski: Her biri 5-10 kişiye bulaştırabilir!

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, koronavirüste çocukların ‘süper taşıyıcı’ olabileceği ikazı yaptı: “Normalde 1 kişi 2,6 kişiye bulaştırıyor. Çocuklarda 5-10 kişiye çıkma olasılığı var.”

BOLD – Koronavirüsle mücadele faaliyetleri kapsamında dünya genelinde yaşlılar üzerinden kampanya yürütülüyor. Ancak uzmanlar, gençler ve çocuklar konusunda da uyarıda bulunuyor.

YAYMA İHTİMALLERİ ÇOK DAHA FAZLA

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. İlhami Çelik, bilhassa çocukların ‘süper taşıyıcı’ olma ihtimallerine dikkat çekerek “Normalde 1 kişi 2,6 kişiye bulaştırırken çocuklarda 5 ila 10 kişiye yayma olasılığı var” dedi.

YAŞLILARIN YANINDAKİLER MASKE TAKMALI

65 yaş ve üstü kişilerin yanında kalanların dikkatli olması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, “Bu kişiler mutlaka maske takmalı” diye konuştu.

Küçük yaştaki çocuklara dair de şu ikazları dillendirdi: “Süper taşıyıcılık kişinin kendi hasta olmadan başkalarına daha fazla bulaştırabilmesidir. Çocuklar hem boğazda taşıyabilir hem de dışkı ile atabilir.”

VİRÜS GENÇLERDE BELİRTİ VERMEYEBİLİYOR

Gençlerin de uyararak “Herhangi bir belirti vermeden taşıdıkları için bunu diğer kişilere bulaştırma riskleri var. Hasta olabilirler veya ciddi hastalık geçirebilirler ancak iyileşme olasılıkları çok fazla. Sosyal izolasyona en çok onların önem vermesi gerekiyor” diye konuştu.

KOVİD-19 TEST TALEBİ ÇOK YOĞUN

Testte talep yoğunluğuna değinen Çelik, “Talebi karşılamada geri kaldığımızı söylememiz lazım. Çok aşırı test isteği var. Hekimin düşündüğü hastaların testlerini yapmamız lazım” dedi.

Adanalılara koronavirüs müjdesi

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder