26 Mart 2020 Perşembe

Vatandaşa destek vermeyen hükumete “sosyal felaket” uyarısı

Koronavirüs salgını sonrası yüzbinlerce işçinin işinden olduğunu belirten ekonomistler, bu kişilerin kira, su, elektrik, mutfak ve çocukların masraflarının karşılanamamasının beraberinde sosyal felaketi meydana getirebileceği uyarısında bulundu.

BOLD – Salgına karşı dünya genelinde insanlara “evde kalın” çağrısı yapılırken, maaş desteği, fatura ertelemeyi içeren paketler de açıklanıyor. Türkiye’de ise halka doğrudan destekle ilgili açıklanan bir önlem bulunmuyor.

VATANDAŞIN YAŞAMLARINI SÜRDÜREBİLMESİ İÇİN ÖNLEMLERİNİ AÇIKLADILAR

Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre dünya genelinde koronavirüs krizine karşı açıklanan mali desteklerde vatandaşa doğrudan yardımı kapsayan önlemler de içeriyor. 9.8 milyar dolarlık paketin açıklandığı Norveç’te, işten çıkarılanlara 20 gün maaş ödenecek. 31 milyar dolarlık paketin açıklandığı İsveç’te, nisan ve mayıstaki bütün hastalık izinlerini hükumet ödeyecek. Kanada Başbakanı Justin Trudea halkına “Hiçbir Kanadalı kirasını ödemek ya da yiyecek satın almak konusunda endişelenmemeli” diye seslenirken, Malezya ise, ücretsiz izin almak zorunda kalan işçilerini destekleme, elektrik ücretlerinde indirim yapma kararı aldı.

VATANDAŞIN GEÇİMİNİ NASIL SAĞLAYACAĞI MUAMMA

Türkiye’de ise bir yandan ‘evinde kal’ çağrısı yapılırken diğer yandan ücretsiz izne çıkarılanlar ya da geçimini sağlamak için çalışmak zorunda kalanlar için elle tutulur bir önlem yok. Sivil toplum kuruluşlarının ve ekonomistlerin hükumete çağrısı, faturaların dondurulması, gıda yardımı yapılması ve çalışanların güvenceye alınması yönünde. Şimdilik sermayenin ayakta kalmasına yönelik 100 milyar liralık ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ paketi açıklanırken işten çıkarılan ve bir geliri olmayan yüzbinlerce vatandaşın geçimlerini nasıl sağlayacağı ise muamma.

TÜM ÖDEMELER ÜÇ AY DONDURULMALI AKSİ HALDE SOSYAL FELAKET OLUR

Krizin vuracağı ilk kesimin çalışanlar olduğunu vurgulayan Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, “İşleri kesilen KOBİ’ler yeni iş ve mesai saatlerine göre işçi çıkarmalara başladılar. İşsiz kalanların ödemek zorunda oldukları kira, su, elektrik, çocukların masraflarının nasıl karşılanacağı hususu toplum için önem arz etmekte. Çünkü bu ihtiyaçların karşılanamaması beraberinde sosyal felaketi de getirebilir. Acil olarak çalışan kesime doğrudan gidecek desteklere ihtiyaç var” dedi. Arzova, en az 3 ay boyunca tüm ödemelerin (konut kredisi, elektrik, su, doğalgaz) dondurulmasını önerdi.

MERKEZ BANKASI PARA BASMALI

İktisatçı Mahfi Eğilmez, yapılan düzenlemelerin, bu dönemde tüketilen mallara yönelik olması gerektiğini dile getirerek, “İşyerleri kapatılan (restoran gibi) işletmeler var ve bu durum bir ay daha sürerse işten çıkarmalar olacak. Bunun önüne geçmek için İşsizlik Fonu Sigortası kullanılmalı. Ek olarak, işyerlerini kapalı tutmak zorunda kalanlara da bir önceki yılda beyan ettiği geliriyle bağlantılı olarak belirli tutarlarda uzun vadeli borç verilmeli. Çıkışın tek yolu, Merkez Bankası’nın para basması. 3 ay için kullanılmak üzere 100 milyar TL. Bu, ekonomiye zarar verecek, evet. Ancak enflasyon bunu sonra düşünmek zorundayız. Şu an aslolan içinde bulunduğumuz durumu kurtarmamız” dedi.

 

Koronavirüs salgını nedeniyle eğitime verilen ara 30 Nisan’a uzatıldı

medyabold

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder